Lübnan'da Türkiye'nin hibe ettiði hastanenin de olduðu 150 hastane acil durumlar için hazýrlandý
ABONE OL

Bakan Ebyad, Ýsrail'in 8 Ekim 2023'ten bu yana ülkesine düzenlediði saldýrýlar ile saðlýk sektörüne etkileri ve daha kapsamlý muhtemel bir saldýrýya karþý bakanlýk olarak yaptýklarý hazýrlýklar konusunda AA muhabirine deðerlendirmelerde bulundu.

Lübnan ve halkýnýn Ýsrail saldýrýsýnýn ilk gününden itibaren savaþý istemediðini dile getirdiðini ve Gazze'den Lübnan'a kadar derhal ateþkes çaðrýsýnda bulunduklarýný belirten Ebyad, Ýsrail'in Lübnan'a yönelik saldýrýlarýný geniþletmeye devam etmesinden üzüntü duyduðunu ifade etti.

Bakanlýðýnýn "ilk günden itibaren saðlýk acil durum merkezini etkinleþtirdiðini ve lojistik temininin yaný sýra saðlýk personelinin eðitimi de dahil olmak üzere hastanelerin çok sayýda yaralýyý kabul edebilecek þekilde hazýrlandýðýný" kaydeden Ebyad, saðlýk personelinin eðitiminin, "uluslararasý hukuka aykýrý olarak kullanýlan beyaz fosfor gibi belirli türde silahlarla yaralanan hastalarýn kabulünü de içerdiðini" vurguladý.

Sýnýr bölgelerinden baþka bölgelere tahliye edilen 100 binden fazla Lübnanlý için barýnma merkezleri hazýrlandýðýný aktaran Ebyad, "Hazýrlýklarýn çoðu, Lübnan devletinin kaynaklarýyla gerçekleþtirildi ancak uluslararasý ortaklarýmýz Dünya Saðlýk Örgütü ve UNICEF ile de iþbirliði yapýldý." diye konuþtu.

- 150 HASTANE ACÝL DURUMLAR ÝÇÝN HAZIRLANDI

Bakan Ebyad, muhtemel bir kapsamlý Ýsrail saldýrýsýna göre yaptýklarý planýn, 2006'daki "Temmuz Savaþý" denen Ýsrail ile Hizbullah Hareketi arasýndaki çatýþmalar sonrasýnda Türkiye'nin hibe ettiði Türk hastanesinin de aralarýnda bulunduðu bazý saðlýk kurumlarýnýn daha aktif hale getirilmesi için bir fýrsat olduðunu dile getirdi.

Lübnan Saðlýk Bakaný, "Ýsrail'in tehditleri sonrasýnda 150 hastaneyi acil durumlar için hazýrladýk. Özellikle de saldýrýlara en açýk bölgelerde bulunan hastanelere odaklanýldý. Gazze'de yaþananlarý gördükten sonra tüm hastanelerde eðitim düzenlenmesinde kararlýyýz. Ýsrail düþmanýna güven olmaz. Bu nedenle Ýsrail saldýrýsýna uðrayabilecek herhangi bir bölgede hazýrlýklý olmalýyýz." ifadelerini kullandý.

- ÝSRAÝL SALDIRILARININ LÜBNAN SAÐLIK SEKTÖRÜNE ETKÝSÝ

Lübnan Saðlýk Bakaný Ebyad, yaklaþýk bir yýl önce baþlayan Ýsrail ile Hizbullah Hareketi arasýndaki silahlý çatýþmalarýn saðlýk sektörüne etkileri hakkýnda þunlarý söyledi:

"Ýsrail, Lübnan'ýn güneyinde 15'ten fazla saðlýk merkezini bombaladý. Bu saðlýk merkezlerinden 4'ü tamamen yýkýldý. Saldýrýlarda 30'dan fazla ambulans ve itfaiye aracý zarar gördü. Ýsrail saldýrýlarýnda saðlýk sektöründen 27 kiþi hayatýný kaybetti, 94 kiþi yaralandý."

- 250 LÜBNANLI "BEYAZ FOSFORLA" YARALANDI

Ýsrail'in uluslararasý hukuka aykýrý þekilde Lübnan'da beyaz fosfor kullandýðýný savunan Ebyad, Ýsrail'in beyaz fosfor bombasýyla yaptýðý saldýrýlar sonucu yaklaþýk 250 Lübnanlýnýn yaralandýðýný ifade etti.

Ebyad, "Lübnan'ýn güneyindeki Nebatiyye Devlet Hastanesi baþta olmak üzere Beyrut ve Sayda kentlerinde hastanelerde fosfor yanýklarýný tedavi etmek için merkezler kurulduðunu" belirtti.

Bakan Ebyad, "saðlýk çalýþanlarýna beyaz fosfor yaralanmalarýna müdahale edebilmeleri için özel eðitimler verildiðini" de sözlerine ekledi.

Lübnan Saðlýk Bakanlýðý, 22 Aðustos'ta yayýnladýðý raporunda, Ýsrail'in saldýrýlarý sonucu Lübnan'da 8 Ekim'den bu yana 436'sý Hizbullah mensubu 564 kiþinin hayatýný kaybettiðini, 1848 kiþinin yaralandýðýný ve 110 binden fazla kiþinin yerinden edildiðini açýklamýþtý.

- GAZZE MÜZAKERELERÝNÝN TIKANMASIYLA ÝSRAÝL-LÜBNAN HATTINDA MUHTEMEL 3 SENARYO

Gazze'de esir takasý ve ateþkes müzakerelerinin týkanmasý, Ýsrail-Lübnan cephesindeki geliþmeleri etkilerken, Ýsrail'de Lübnan'a geniþ çaplý bir saldýrý düzenlenmesi çaðrýlarý artýyor.

Ýsrail-Lübnan hattýnda, Lübnan'a askeri müdahalede bulunulmasý, Gazze'de bir çözüme ulaþýlana kadar mevcut durumun 8 Ekim'den bu yana olduðu gibi sürdürülmesi ve Gazze saldýrýlarýna son vermeksizin ABD arabuluculuðuyla Lübnan ile siyasi bir çözüme ulaþýlmasýnýn yer aldýðý 3 senaryo masada duruyor.

Gazze'ye saldýrýlarýn ardýndan, 8 Ekim 2023'ten beri, baþta Hizbullah olmak üzere Lübnan'daki Lübnanlý ve Filistinli gruplar ile Ýsrail ordusu arasýnda "Mavi Hat" üzerinden karþýlýklý çatýþmalar devam ediyor. Bu çatýþmalarda çoðu Lübnan tarafýnda olmak üzere yüzlerce ölü ve yaralý var.

Birleþmiþ Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 1701 sayýlý kararý, Ýsrail'in Mavi Hat'ýn gerisine çekilmesini ve bu hat ile Lübnan'daki Litani Nehri arasýndaki bölgenin silahsýzlandýrýlmasýný, burada sadece Lübnan ordusu ve Birleþmiþ Milletler Lübnan Geçici Görev Gücü'ne (UNIFIL) ait silah ve askeri araç gerecin bulundurulmasýný öngörüyor.

Lübnan'ýn güneyindeki Litani Nehri ve Ýsrail ile sýnýr olarak belirlenen "Mavi Hat" arasýnda neredeyse tüm bölgeler, 2000 yýlýndan bu yana Hizbullah'ýn güçlü askeri nüfuzu altýnda bulunuyor.

Bu gruplar, Ýsrail'in ABD desteðiyle 7 Ekim'den bu yana Gazze'de yürüttüðü, Gazze'de çoðu çocuk ve kadýn olmak üzere yaklaþýk 136 bin Filistinlinin öldüðü ve yaralandýðý, 10 binden fazla kiþinin kaybolduðu yýkýcý saldýrýlarýn sona ermesini istiyor.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, 10 Temmuz'da "Hamas, hem kendi adýna hem de tüm Filistinli gruplar adýna müzakere ediyor ve Hamas'ýn kabul ettiðini biz de kabul ederiz." demiþti.

Nasrallah, "Ýsrail (Lübnan-Ýsrail sýnýr hattýnda) ateþkes istiyorsa, önce Gazze'ye yönelik saldýrýlarýný durdurmalý" ifadesini kullanmýþtý.

Eski Ýsrail Ulusal Güvenlik Konseyi Baþkaný Yakup Amidror da "Hizbullah, Litani Nehri'nin ötesine çekilmez ve mevcut tavrýný sürdürürse, çatýþma kaçýnýlmaz olur." þeklinde konuþmuþtu.