Lübnan'dan tahliye operasyonu! TCG Bayraktar ve Sancaktar Türkiye'ye doðru yol çýktý
ABONE OL

Ýsrail'in saldýrýlarýnýn sürdüðü Lübnan'dan çoðunluðu Türk vatandaþý olan sivilleri tahliye eden Deniz Kuvvetleri Komutanlýðýnýn amfibi gemileri TCG Bayraktar ve TCG Sancaktar, Türkiye'ye dönüþe geçti.

Dýþiþleri Bakanlýðý ve Milli Savunma Bakanlýðý koordinesinde, dün Lübnan'a insani yardýmlarý ulaþtýran amfibi gemilere Beyrut Limaný'nda yüklerin boþaltýlmasýnýn ardýndan siviller alýnmaya baþlandý.

Tahliye kapsamýnda TCG Bayraktar ve TCG Sancaktar'a bomba imha ve narkotik eðitimli köpeklerin de yer aldýðý arama noktasýndan geçirilerek sivillerin bindirilme iþlemi tamamlandý.

Çoðunluðu Türk olan siviller ile Türk makamlarýndan talepte bulunan farklý ülke vatandaþlarýnýn da alýndýðý iki gemi, Beyrut Limaný'ndan ayrýldý.

Lübnan'da denizden yapýlan ilk askeri tahliye kapsamýnda limandan ayrýlan amfibi gemileri, 2 firkateyn ve 2 karakol gemisi eþliðinde Türkiye'ye dönüþe geçti.

- GEMÝLER 300 TON ÝNSANÝ YARDIM ULAÞTIRMIÞTI

Dýþiþleri Bakanlýðý ve Milli Savunma Bakanlýðýnýn koordinesinde, Deniz Kuvvetleri Komutanlýðýnýn amfibi gemileri TCG Sancaktar ve TCG Bayraktar, AFAD'ýn giriþimiyle toplanan 300 ton insani yardým malzemesiyle Mersin Limaný'ndan ayrýlýp dün Beyrut Limaný'na ulaþmýþtý.

Limana yanaþan gemiler, Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi Ali Barýþ Ulusoy, Lübnan Çevre Bakaný ve Hükümet Acil Ýþler Komitesi Baþkaný Nasýr Yasin, Lübnan Yüksek Yardým Kuruluþu Baþkaný Tümgeneral Muhammed Hayr ve diðer ilgililer tarafýndan törenle karþýlanmýþtý.

Ýnsani yardým malzemelerinin boþaltýlmasýnýn ardýndan denizden yapýlan ilk askeri tahliye kapsamýnda gemilere Türk makamlarýndan talepte bulunan farklý ülkelerin vatandaþlarýnýn da arasýnda bulunduðu siviller alýnmaya baþlanmýþtý.

MSB GÖRÜNTÜLERÝNÝ PAYLAÞTI

Milli Savunma Bakanlýðýndan (MSB) yapýlan açýklamada, "Ýsrail'in saldýrýlarý sonucu Lübnan'dan ayrýlmak isteyen vatandaþlarýmýzý tahliye eden Deniz Kuvvetlerimize ait iki gemimiz, Mersin'e gelmek üzere Beyrut Limaný'ndan yola çýktý. Tahliyeyi gerçekleþtiren TCG SANCAKTAR VE TCG BAYRAKTAR gemilerimize, iki adet fýrkateyn ve iki adet karakol gemisi koruma saðlýyor. Gemilerimizin bu akþam saatlerinde Mersin Limaný'na varmasý bekleniyor." denildi.

TÜRKÝYE, 966 KÝÞÝYÝ LÜBNAN'DAN TAHLÝYE EDÝYOR

Türkiye, 878'i Türk, 24'ü Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti (KKTC) vatandaþý ve bu gruplarýn yakýnlarý dahil 966 kiþiyi Lübnan'dan tahliye ediyor.

Dýþiþleri Bakanlýðý kaynaklarýndan edinilen bilgiye göre, yaklaþýk 1900 Türk vatandaþý, Lübnan'dan tahliye edilmek istediðini nihai olarak beyan etti.

Kaynaklar, bugün 878 Türk ve 24 KKTC vatandaþýyla bunlarýn birinci derece yakýnlarý olan 64 kiþi olmak üzere 966 kiþinin Türk gemileriyle tahliye edildiðini bildirdi.

"Gemilere biniþlerde yabancý ülke vatandaþlarýna öncelik tanýndýðýna dair haberler kesinlikle doðru deðil." ifadelerini kullanan kaynaklar, þimdiye kadar paylaþýlan bilgilerden de görüleceði üzere bu kimselerin bir Türk vatandaþýnýn yakýný olarak gemilere kabul edildiðini belirtti.

Kaynaklar, gemilere yabancýlarýn alýndýðýna iliþkin iddialara yönelik ise "Bu tip haberler yabancý düþmanlýðýný körüklediði gibi zor þartlarda gerçekleþtirilen bir operasyon sýrasýnda sahada görev yapan kiþilerin iþlerini güçleþtiriyor." ifadelerini kullandý.

Dýþiþleri Bakanlýðýna ön baþvuru yapan kiþi sayýsýnýn 2 bin 500 olduðunu aktaran kaynaklar, bu kiþilerle telefonla görüþüldüðü, toplanma noktalarýna 1900 kiþinin geleceðinin bildirildiði ve hazýrlýklarýn da buna göre yapýldýðý belirtildi.

Kaynaklar, tahminlerine göre 1000 civarýnda kiþinin toplanma noktalarýna geldiðini ve bazýlarýnýn son anda gemiye binmekten vazgeçtiðini aktardý.

Katil Ýsrail yine Lübnan'ý vurdu

Türkiye'den kardeþ ülkeye destek

Net mesaj: Yeri doldurulamaz