''Lübnan'ý iç savaþa sürükleyen iç ve dýþ güçler''
ABONE OL

Hizbullah'a ait El-Menar televizyonuna konuþan Nasrallah, Lübnan'ýn siyasi, mali ve ekonomik olarak büyük bir krizden geçtiðini söyledi.

Bazý dýþ ve iç güçlerin Lübnan'ý iç savaþa sürüklediði yönünde bilgiler aldýðýný belirten Nasrallah, "Ekonomik kriz, dolar krizi ve hükümetin kurulmasý adý altýnda kimsenin ülkeyi iç savaþa veya iç çekiþmeye sürüklemesine izin vermemiz söz konusu olamaz." dedi.

Hizbullah'ýn elindeki silahlar konusuna da deðinen Nasrallah, "Sadece bizim elimizde silah olduðu yalan ve yanlýþtýr. Ýç savaþta hassas füzelere deðil tüfeðe ve hafif silahlara ihtiyaç vardýr ve bu da Lübnanlýlarýn çoðunda mevcuttur." diye konuþtu.

Nasrallah, Hizbullah'ýn devlette reform yapmak, hükümeti kurmak ya da yolsuzlukla mücadele için silaha baþvurmasýnýn söz konusu olmadýðýný, bu meselelerin farklý çözüm araçlarý olduðunu dile getirdi ancak ayrýntý vermedi.

Nasrallah, Hizbullah'ýn silahýný teslim etmesinin krizi çözeceði yönündeki deðerlendirmeleri ise zulüm ve iftira olarak nitelendirdi.

Hükümet kriziyle ilgili de konuþan Nasrallah, Hizbullah'ýn, teknokrat hükümet kurulmasýný kabul ettiðini ve pazartesi günü Cumhurbaþkaný Miþel Avn ile hükümeti kurmakla görevli Saad el-Hariri'nin gerçekleþtireceði toplantýda anlaþmaya varýlmasý durumunda kendilerinin de buna onay vereceðini dile getirdi.

Nasrallah, Hariri'ye, teknokrat hükümeti kurma fikrini yeniden gözden geçirme ve kimsenin sorumluluktan kaçmamasý için teknokratlarýn yaný sýra siyasilerin de yer alacaðý "tekno-siyasi" hükümet kurma tavsiyesinde bulundu.

Nasrallah, hükümetin kurulamamasý durumunda çözümün, istifa eden hükümetin hiç bir þart koþulmadan yeniden iþ baþýna gelmesi olduðunu belirtti.

Lübnan lirasýnýn dolar karþýsýndaki sert düþüþüne de deðinen Nasrallah, bundan Merkez Bankasý Baþkaný Riyad Selame'yi sorumlu tuttu. Nasrallah, "Sayýn Baþkan, senin yetkilerin ve iliþkilerin dolarýn bu akýl almaz yükseliþini engellemeni saðlar. Bu senin sorumluluðun ve Lübnan lirasýný koruman gerekiyor." dedi.

Lübnan Cumhurbaþkaný Miþel Avn, 17 Mart'ta, ekim ayýnda yeni hükümeti kurmakla görevlendirilen Saad el-Hariri'ye seslenerek, bir an önce hükümeti kurmasý veya alaný baþkalarýna býrakmasý çaðrýsýnda bulunmuþtu.

Bu açýklamadan bir gün sonra Avn ile Beyrut'taki Baabda Cumhurbaþkanlýðý Sarayý'nda bir araya gelen Hariri, yeni hükümetin en kýsa sürede kurulmasý için 22 Mart'ta yeniden bir görüþme gerçekleþtireceklerini belirtmiþti.

- LÜBNAN'DAKÝ EKONOMÝK VE SÝYASÝ DURUM

Farklý din ve mezheplere dayalý siyasi bölünmeler açýsýndan oldukça kýrýlgan bir yapýya sahip bulunan Lübnan ekonomisi, 1975-1990 yýllarýndaki iç savaþtan bu yanaki en büyük krizi yaþýyor.

Sermayenin çýkýþýna karþý sert uygulamalara baþvuran bankalar, 17 Ekim 2019 itibarýyla yurt dýþý havalelerini askýya almýþ ve müþterilerin hesaplarýndaki dövizleri çekmelerine kýsýtlamalar getirmiþ durumda.

Karaborsada 1 dolar, 15 bin Lübnan lirasýna kadar yükselirken, Avn ile Hariri'nin görüþmesinin ardýndan 12 bin liraya geriledi.

Beyrut Limaný'nda Aðustos 2020'de meydana gelen büyük patlama Lübnan'daki ekonomik sýkýntýlarý artýrdý ve yeni bir hükümet krizi doðurdu.

Baþbakan Hassan Diyab hükümeti, patlama sonrasý gelen tepkiler üzerine 10 Aðustos 2020'de istifa etti ancak siyasi gruplar arasýnda yaþanan anlaþmazlýklar nedeniyle ülkede aylardýr yeni hükümet kurulamadý.

Siyasi güçler ve yöneticileri ülkedeki ekonomik krizin nedeni olarak gören halk, uzun yýllardýr iktidarý paylaþan mezhepsel siyasi partilerin yer almadýðý, teknokratlardan oluþan küçültülmüþ bir hükümetin kurulmasýný talep ediyor.