Bettel, Belçika'nýn baþkenti Brüksel'de düzenlenen AB dýþiþleri bakanlarý toplantýsý öncesi basýn mensuplarýnýn sorularýný yanýtladý.
Uluslararasý hukukun kurallarýna herhangi bir ülkenin saygý göstermemesi halinde bunlarýn önemini yitirdiðini vurgulayan Bettel, "Her þey iyi ve yolunda giderken tüm (uluslararasý hukuk) kurallara sahibiz ama bunlar bizim için sorun olduðunda sanki kurallar yokmuþ gibi davranýyoruz." dedi.
Bettel, AB'nin UAD'nin "Gazze Þeridi'ndeki Refah þehrine saldýrýlarýn durdurulmasý" kararýna uymayan Ýsrail'e yönelik harekete geçmemesi durumunda "çok havlayan ama ýsýrmayan bir köpek" gibi olacaðý yorumunu yaparak, þunlarý kaydetti:
"Eðer buna yapamazsak, o zaman bir köpek gibiyiz: Çok havlýyoruz ama ýsýrmýyoruz. Diþi olmayan bir köpeðe benzeriz. Sadece havlar, havlar ve havlarsak ama ýsýrmazsak verdiðimiz görüntü budur. Bazen de sonuçlarýna katlanmamýz gerekir."
AB'nin Ýsrail'e karþý harekete geçmesi için oybirliðine ihtiyaç olduðuna iþaret eden Bettel, her üye ülkenin Ýsrail ile farklý iliþki dinamiklerine sahip olmasýnýn bu durumu zorlaþtýrdýðýný vurguladý.
Bettel, Ýsrail'e ilk olarak ültimatom verilmesi, ardýndan ise yaptýrým uygulanmasý gerektiðini aktararak, "Eðer ben karar veriyor olsaydým, bir ültimatom verip 'Bunu yerine getirmeniz için 5 gün, bir hafta ya da en fazla 10 günlük bir süreniz var ve eðer yerine getirmezseniz, yaptýrýmlara baþvurmak zorunda kalýrýz.' derdim." diye konuþtu.
Ülkesinin Filistin devletini tanýyýp tanýmayacaðýna iliþkin soruya yanýt veren Bettel, "Daha fazla etkisi olmasý için biraz daha beklemeyi tercih ediyorum ama bunu yapacaðýz çünkü Filistin'in tanýnmaya hakký var." þeklinde konuþtu.
Bettel, Filistin devletini birkaç ülkeden ziyade daha geniþ çaplý bir tanýmanýn daha önemli olduðunu dile getirerek, "Ýsrailliler de bunun sadece bir ya da iki Avrupa ülkesiyle sýnýrlý olmadýðýný, Filistin'in hakký olduðunu düþünen tüm dünya olduðunu anlayacaktýr." ifadelerini kullandý.