M çiçeði virüsünün en çok tespit edildiði ülke belli oldu
ABONE OL

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basýn toplantýsýnda, M çiçeði virüsünün dünyaya yayýlmasýna yönelik endiþeleri paylaþtý.

Dujarric, "Savunmasýz topluluklar, Doðu ve Güney Afrika'daki geniþleyen mpox salgýnýnýn en kötü etkileriyle karþý karþýya." dedi.

"UNICEF, Burundi'nin þu anda 20 yaþ altý çocuklarda ve ergenlerde bölgenin en yüksek mpox enfeksiyon sayýsýný bildirdi." ifadesini kullanan Dujarric, Burundi'deki çocuklarda bu salgýnýn hýzlý artmasýnýn, kýzamýk salgýnýyla eþ zamanlý ortaya çýkmasýyla baðlantýlý olduðunu söyledi.

M çiçeði virüsünün en çok görüldüðü 5 ülkenin (Burundi, Ruanda, Uganda, Kenya ve Güney Afrika Cumhuriyeti) Afrika'da olduðunu hatýrlatan Sözcü, salgýnýn yeni varyantýnýn Güney Afrika Cumhuriyeti hariç hepsinde tespit edildiðini vurguladý.

- M ÇÝÇEÐÝ VÝRÜSÜ

M çiçeði virüsü, fareler ve sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan veya enfekte olmuþ bireylerden bulaþýyor. Virüsün neden olduðu vücut döküntülerine dokunmak, bu döküntülerin bulaþtýðý giysi, çarþaf, havlu ve benzeri eþyalarý kullanmak ve vücut sývýlarýyla temas etmek en önemli bulaþ nedenleri arasýnda yer alýyor.

Ýlk belirtiler virüsü kaptýktan sonraki 5 ila 21 günde ortaya çýkabiliyor. Virüs genelde yüksek ateþ, baþ, sýrt ve kas aðrýsý, lenf bezlerinde þiþlik, yorgunluk, üþüme, titreme ve ciltte su çiçeðine benzer kabarcýklara neden oluyor.

Özel bir tedavi yöntemi olmayan hastalýðýn tedavisi antiviral ilaçlarla yapýlýyor. Vakalarýn büyük kýsmý hastalýðý hafif geçiriyor ve birkaç hafta içinde saðlýðýna kavuþuyor.

DSÖ, "maymun çiçeði hastalýðý (Monkeypox)" ismini, 2022'de ýrkçýlýk ve ayrýmcýlýk kaygýsýyla "mpox" olarak deðiþtirmiþti.

  • UNICEF
  • M çiçeði virüsü
  • Burundi