Macaristan Baþbakaný Orban, AB'nin göçmen reformunda baþarýsýz olacaðýný iddia etti
ABONE OL

Orban, baþkent Budapeþte'de düzenlenen basýn toplantýsýnda, AB Konseyi ile AP'nin sýðýnmacýlar ve göç konusunda anlaþmaya varmasýný deðerlendirdi.

Anlaþmanýn temelinden tamamen yanlýþ olduðunu savunan Orban, "Bunun hakkýnda büyük bir tartýþma yaþadýk ve diðer liderlere bu paketin tamamen yanlýþ olduðunu anlatmaya saatler harcadým." dedi.

Orban, AB'ye girmek isteyenlerin sýnýrlarýn dýþýnda baþvuru yapmalarý ve bulunduklarý yerde son kararý beklemeleri gerektiðini belirtti.

AB'nin bu tür bir tutumu benimsemediði sürece ne tür anlaþmaya varýlýrsa varýlsýn "kesinlikle baþarýsýz olacaðýna" dikkati çeken Orban, ülkesinin göç konusundaki tutumunun Avrupa'da iþe yarayan tek ve örnek model olduðunu savundu.

AB Konseyi ile AP, 20 Aralýk'ta AB'nin sýðýnmacýlar ve göç konusundaki hukuki çerçevesini tamamen gözden geçirecek 5 temel düzenlemenin siyasi noktalarý konusunda anlaþmaya varmýþtý.

AB, 2015'TEN BU YANA ÇÖZÜM ARAYIÞINDA

AB, 2015'teki göç krizinden bu yana sýðýnmacýlarýn üye ülkeler arasýnda nasýl daðýtýlacaðýna ve iltica baþvurularý reddedilenlerin nasýl geri gönderileceðine çözüm arýyor. AB Komisyonunun bu hedefle hazýrladýðý "Göç ve Ýltica Anlaþmasý", üye ülkelerin farklý tutumlarý nedeniyle kabul edilemiyor.

Fransa'nýn AB dönem baþkanlýðý sürecinde pakette ilerleme saðlanabilmesi için "adým adým yaklaþýmý"ný benimsemesi üzerine bakanlar, 8-9 Haziran'daki toplantýlarýnda anlaþmanýn "zorunlu dayanýþma mekanizmasý" gereðince göçmenlerin AB ülkelerine adil daðýtýmý, göçmen kabul etmeyen ülkelerin her kiþi baþýna ev sahipliði yapan ülkeye 20 bin avro ödemesini öngören kurallarýn üzerinde nitelikli çoðunlukla anlaþma saðlamýþtý.

4 Ekim'de üye ülkelerin temsilcileri, Brüksel'de büyükelçiler düzeyinde yaptýklarý toplantýda Göç ve Ýltica Anlaþmasý'nýn son unsuru olan göç krizlerinin yönetimi hususu üzerinde anlaþmýþtý.

Ardýndan metnin üzerinde AP ile AB Konseyi arasýnda müzakereler baþlamýþtý.

AB'nin yeni göç ve iltica kurallarý üzerinde üçlü müzakereler (AB Konseyi, Avrupa Komisyonu ve AP) sonucunda uzlaþýya varýlmýþ oldu.

AB kurumlarý, AP seçimlerinin Haziran 2024'te yapýlacak olmasý dolayýsýyla mevcut yasama yýlýnýn bitimine aylar kala üye ülkelerin anlaþma üzerinde bir an önce uzlaþmasýný istiyor. Ardýndan yeni kurallarýn yasalaþmasý için üç AB kurumu Konsey, Komisyon ve Parlamento arasýnda üçlü müzakerelere geçilecek.