Macaristan Baþbakaný Orban'a göre Rusya-Ukrayna savaþýný Avrupa körüklüyor
ABONE OL

Viktor Orban, Alman Axel Spriger grubuna baðlý Bild ve Welt gazetelerine yaptýðý açýklamada, Rusya-Ukrayna Savaþý'nda Avrupa'nýn tutumunu eleþtirerek, "Bunu söylemek zorunda kaldýðým için üzgünüm ama Avrupa'nýn da bir savaþ politikasý var" dedi.

Orban, Avrupa'yý ABD'den "özerk bir politika izlemeye" çaðýrarak, "Çünkü savaþan iki tarafýn asýl kurbaný Avrupa ekonomisi ve Avrupa nüfusu" diye konuþtu.

"SAHADA ÇÖZÜM OLMADIÐINI ANLAYIN"

Macar Baþbakan, Rusya-Ukrayna çatýþmasýna cephede bir çözüm bulunamayacaðýna inandýðýný kaydederek, "Ýnsanlar, biz, dünya barýþ istiyoruz. Birbirinizi öldürmeyi býrakýn. Müzakerelere baþlayalým ya da en azýndan sahada bir çözüm olmadýðýný anlayýn" diye konuþtu.

Orban, Kiev ve Moskova'da görüþmeler yaptýðýna hatýrlatarak, "Hem Ukrayna hem de Rusya devlet baþkanlarýyla konuþma fýrsatým oldu. Ýnanýn bana önümüzdeki iki ya da üç ay düþündüðümüzden çok daha acýmasýz geçecek" ifadesini kullandý.

"AVRUPA'NIN KENDÝ ÇIKARLARI VAR"

Savaþ politikasýndan barýþ politikasýna geçmek için en doðru zaman olduðuna iþaret eden Orban, "Ana argüman insan hayatýnýn kaybedilmemesidir. Bu en önemli ahlaki motivasyon. Ama ayný zamanda Avrupa'nýn kendi çýkarý da var çünkü burada olanlar bizim için çok kötü" þeklinde konuþtu.

Birçok Avrupalý siyasetçinin "var olmayan bir çözümü hemen istediðini" söyleyen Orban, "Barýþa giden yol, savaþta olan ya da savaþa yakýn olanlarýn barýþ istemesiyle baþlar. Savaþ gökten zembille inmez. Savaþ belirli insanlarýn kararlarýnýn sonucudur. Ýþte bu yüzden bu dünya liderlerini bulmamýz gerekiyor. Çin, Amerika Birleþik Devletleri ve Avrupa Birliði ne yapýyor? Çin'in bir barýþ planý var. Amerika'nýn bir savaþ politikasý var. Avrupa ise kendi stratejik yaklaþýmýna sahip olmak yerine sadece Amerika'nýn pozisyonunu kopyalýyor" dedi.

"MERKEL OLSA SAVAÞ ÇIKMAZDI"

Eski Almanya Baþbakaný Angela Merkel'in baþbakan olarak kalmasý halinde Rusya'nýn Ukrayna'ya savaþýnýn asla gerçekleþmeyeceðini savunan Orban, "Çünkü Merkel Avrupa için kötü olan çatýþmalarý izole etme yeteneðine, anlayýþýna ve becerisine sahip" dedi.