Macaristan, Ukrayna'ya verilecek 50 milyar dolarlýk krediye ABD seçimlerine kadar engel koydu
ABONE OL

Avrupa Birliði (AB) ile G7 ülkelerinin dondurulmuþ Rus varlýklarýndan elde edilecek gelirlerle Ukrayna'ya 50 milyar dolar kredi verme konusunda elde ettikleri uzlaþý, Macaristan engeline takýldý. AB, üyesi 27 ülkenin ekonomi ve maliye bakanlarýndan oluþan Ekonomik ve Mali Ýþler Konseyi (ECOFIN), bugün gerçekleþtirilen toplantýda, Rusya Merkez Bankasý'na ait dondurulmuþ varlýklardan elde edilen gelirlerle geri ödenecek G7 kredisinin uygulanmasý konusunu ele aldý.

ABD SEÇÝMLERÝ VURGUSU

Toplantý sonrasýnda konuþan AB Dönem Baþkaný Macaristan'ýn Maliye Bakaný Varga, Rusya'ya yönelik AB yaptýrýmlarýný yenileme kararýnýn her 6 ayda bir yerine 36 ayda bir alýnmasýna iliþkin kararýn, ABD'de kasým ayýnda yapýlacak baþkanlýk seçimlerinden sonra alýnmasýný istediklerini söyledi. Varga, "Rusya'ya yönelik yaptýrýmlarýn uzatýlmasý meselesinin, ABD seçimlerinden sonra karara baðlanmasý gerektiðine inanýyoruz. Macaristan'ýn tutumu bu þekildedir. Gelecek ABD yönetiminin hangi yönde gitmeyi tercih edeceðini görmemiz gerekiyor. Baþkanlýk seçimleri ve aday kampanyalarýna bakabilirsiniz zira bu mesele konusunda birbirinden tamamen farklý iki yol bulunuyor. Bunlardan biri barýþa, diðeri ise savaþýn devamýna yöneliyor. Bu nedenle, bu konunun ABD seçimlerinden sonra karara baðlanmasý gerektiðine inanýyoruz. Tabii, Coreper ve diðer AB kurumlarý, Avrupa Parlamentosu bu konuda görüþ bildirmeye devam edebilir. Dondurulmuþ varlýklara yönelik kýsýtlayýcý tedbirlerin süresini deðiþtiren konsey kararýna iliþkin tutumumuz net. Bu konuya kasým ayýnda tekrar döneceðiz" ifadelerini kullandý.

AB yetkilileri, G7 kredisinin uygulanmasýnda ilerleme saðlanmasý için ABD'nin AB'den Rusya'nýn finansal varlýklarýnýn dondurulmasý kararýnýn her altý ayda yenilenmesinden vazgeçilmesini talep ettiðini açýkladý. AB yetkililerine göre, ABD, Ukrayna'ya verilecek krediye AB'nin katkýsýyla eþdeðer seviyede (20 milyar dolar) katký saðlamak için, Rus varlýklarýnýn dondurulmasý konusunun altý ayda bir tartýþmaya açýlmasý yerine 36 ayda (3 yýl) bir ele alýnmasýný talep ediyor.

G7 ÜLKELERÝ PRENSÝPTE ANLAÞMA SAÐLAMIÞTI

G7 liderlerinin haziran ayýnda üzerinde prensipte anlaþma saðladýðý kredi, Rusya Merkez Bankasý'nýn Rusya'nýn 2022'nin baþlarýnda Ukrayna'yý iþgalinden sonra dondurulan 300 milyar dolar civarýndaki varlýklarýndan elde edilen gelirle desteklenecek. 50 milyar dolarlýk krediye AB ile ABD, 20'þer milyar dolar katký saðlarken, kredinin geri kalan kýsmýnýn ise G7 ülkeleri Kanada, Ýngiltere ve Japonya tarafýndan tedarik edilmesi bekleniyor.

Avrupa Birliði, Rus varlýklarýnýn büyük kýsmýnýn Avrupa'da bulunuyor olmasý nedeniyle Ukrayna'ya saðlanacak krediye 35 milyar dolar seviyesine kadar kaynak saðlayabileceðini ve ancak bu meblaðýn ABD'nin saðlayacaðý katký ile eþdeðer seviyeye düþürüleceðini açýklamýþtý.

Ukrayna'ya kredi konusu, ekim ayý sonunda Washington'da düzenlenecek G7 ülkeleri maliye bakanlarý toplantýsýnda tekrar ele alýnacak. Diðer yandan, Macaristan'ýn kararý nedeniyle krediye G7 ülkeleri tarafýndan saðlanacak katkýnýn miktar, ancak ABD'de 5 Kasým'da yapýlacak baþkanlýk seçimlerinin ardýndan belli olacak.