Macron, Tayvan'da statükoyu ve ''tek Çin'' politikasýný desteklediklerini söyledi
ABONE OL

Macron, resmi ziyaret gerçekleþtirdiði Hollanda'da Baþbakaný Mark Rutte ile ortak basýn toplantýsý düzenledi.

Rutte'yle Ukrayna-Rusya savaþý ve Ukrayna'ya desteði ele aldýklarýný belirten Macron, bu akþam iki ülkenin bakanlarýnýn savunma alanýndaki iþbirliðini görüþeceklerini kaydetti.

Ulusal ve Avrupa düzeyindeki reformlarýn devam etmesi gerektiðini söyleyen Macron, "(Avrupa olarak) artýk bazýlarýna daha az baðlý olmak istiyoruz, genel olarak daha az baðlý olmak istiyoruz." ifadesini kullandý.

Fransýz Cumhurbaþkaný, Avrupa'nýn özerklik stratejisinin sadece bir konsept deðil, bir gerçek haline gelmekte olduðu yorumunu yaptý.

Macron, Fransa'nýn ve Avrupa'nýn Tayvan'daki statükoyu ve "Tek Çin" politikasýný desteklediðini vurguladý.

Bir gazetecinin eski ABD Baþkaný Donald Trump'un kendisini "Çin'e yalakalýk yapmakla" itham ettiðini hatýrlatmasý üzerine Macron, "Trump'ýn sözleri hakkýnda diyecek bir þeyim yok." cevabýný verdi.

Baþka bir gazetecinin "Fransa ABD'nin hala bir müttefiki mi?" sorusuna ise Macron, "Müttefik olmak baðýmlý olmak anlamýna gelmiyor." dedi.

Macron, Fransa'nýn Ukrayna, Sahra Altý Afrika, Tayvan konularýnda kimseden ders almayacaðýný belirtti.

Bu arada Macron, ülkesinde Anayasa Mahkemesinin 14 Nisan'da emeklilik reformunun anayasaya uygun olup olmadýðýný açýklayacaðý kararýn ardýndan sendikalarla görüþmeyi teklif edeceðini söyledi.

Hollanda Baþbakaný Rutte, Ukrayna-Rusya savaþýna deðinerek, "(Rusya Devlet Baþkaný Vladimir) Putin'in uzun bir savaþa hazýrlandýðýný görüyoruz." dedi.

Bu savaþýn, Avrupa'nýn tek bir aðýzdan konuþmasýnýn önemini gösterdiði yorumunda bulunan Rutte, Avrupa'nýn enerji, ham madde ve katma deðeri olan teknolojilerin tedariki konusunda daha fazla baðýmsýz olmasý gerekeceðini ifade etti.

Emmanuel Macron, 5 Nisan'da Çin'e yaptýðý 3 günlük ziyaretin dönüþünde uçakta ABD ile iliþkiler ve Tayvan konusunda basýna açýklamalarda bulunmuþtu.

Macron'un, Avrupa'nýn ABD'den baðýmsýz olmasýna iliþkin ortaya koyduðu vizyon ve ülkesinin Çin ile Tayvan arasýnda olasý bir çatýþmaya dahil olmaktan kaçýnmasý gerektiðini yönündeki ifadeleri ABD ve Polonya'dan tepki çekmiþti.

  • Fransa Cumhurbaþkaný Emmanuel Macron
  • tayvan