Macron'dan aþýrý saða karþý ittifak çaðrýsý
ABONE OL

AP seçimlerini Fransýz aþýrý saðý Ulusal Birlik (RN) partisinin yüzde 31,36 oranla açýk ara önde bitirmesi üzerine, Ulusal Meclisi feshederek erken seçime gitme kararý alan Macron, bu kararýn ardýndan ilk kez kamuoyu önüne çýktý.

Solcu Boyun Eðmeyen Fransa (LFI) partisinin hükümetine karþý verdiði gensoru önergeleri ile Ulusal Meclis'te "sürekli bir endiþe ve düzensizlik" yarattýðýný belirten Macron, aþýrý saðcý RN'nin de AP seçimlerinden galibiyetle çýkmasýnýn ardýndan "bir þeylerin açýklýða kavuþturulmasý" için Ulusal Meclis'i feshetme kararý aldýðýný dile getirdi.

Macron, aþýrý saðýn galibiyetini "göz ardý edilmeyecek siyasi bir gerçek" olarak niteledi.

- "MASKELER DÜÞTÜ"

Macron, erken genel seçimlerde, merkez saðdaki Cumhuriyetçiler Partisinin (LR) aþýrý saðcýlarla ittifak yapacaðýný duyurmasýný eleþtirdi.

Cumhuriyetçilerin "RN ile ittifak kurarak General de Gaulle, Jacques Chirac ve Nicolas Sarkozy'nin mirasýna sýrtýný döndüðünü" belirten Macron, AP seçimlerinden sonra "Maskeler düþtü" deðerlendirmesinde bulundu.

- AÞIRI SAÐA KARÞI ÝTTÝFAK ÇAÐRISI

Macron, "Þu anki baþkanlýk çoðunluðu liderlerinin, bugün üyeleri olmayan güçlerle ve kiþilerle diyalog kurabileceðini umuyorum." sözleriyle meclisteki kurucu çoðunluðun, bünyesine yeni siyasi isimleri dahil etmesini istedi.

"Kendisini iki tarafýn aþýrýlarý ile ittifakta konumlandýramayan herkesi" ayný çatý altýnda toplamak isteyen Macron, sað ve sol cepheden ýlýmlý siyasetçilere aþýrý saða karþý birlik olma çaðrýsý yaptý.

- YENÝ KALEDONYA'DA BAÐIMSIZLIK YANLILARINI HAREKETE GEÇÝREN ANAYASAL REFORMU ASKIYA ALDI

Macron, Fransa ana karasýna 17 bin kilometre uzaklýktaki Fransýz kolonisi Yeni Kaledonya'da baðýmsýzlýk yanlýsý yerli halkýn karþý çýktýðý anayasal reformu askýya aldýðýný duyurdu.

Ada'daki baðýmsýzlýk yanlýlarý ve karþýtlarý arasýnda uzlaþý için görüþmelerin sürdüðü bir dönemde Macron, "tüm gücü sahada diyalog saðlanmasý ve düzene dönüþe" yönlendirmek için "belirsizliðe yer býrakmama" kararý aldýðýný belirtti.

Fransa'da AP seçimlerinde aþýrý saðcý RN'nin yüzde 31,36 oy oraný ile açýk farkla ilk sýrayý almasý üzerine Macron, Ulusal Meclisi feshederek erken seçime gitme kararý almýþtý. Seçimde merkez sað partisi LR ise yüzde 7,3'lük oy oranýyla beþinci sýrada kalmýþtý.