Macron'un dayatmalarýna karþý çýktý! Fransa'ya karþý direnme çaðrýsý yaptý
ABONE OL

Yeni Kaledonya'da baðýmsýzlýk yanlýsý Saha Eylemleri Koordinasyon Birimi'ni (CCAT) yöneten Tein'in taraftarlarýna hitabý Facebook sosyal medya platformu üzerinden yayýmlandý.

Tein, Ada'da mahallelerde Kanak halkýna yönelik ciddi baský olduðunu ifade ederek, Kanak Sosyalist Ulusal Kurtuluþ Cephesi (FLNKS) yönetimiyle Fransa Cumhurbaþkaný Emmanuel Macron'la 23 Mayýs'ta Yeni Kaledonya'ya geldiðinde 2 saati aþkýn görüþme yaptýklarýný belirtti.

Görüþmede, anayasal reforma ve Yeni Kaledonya'nýn yeniden sömürgeleþtirilmesine karþý olduklarýný söylediklerini aktaran Tein, Ada'daki seçmen sayýsýnýn artýrýlmasý konusunun yeniden masaya yatýrýlmasý gerektiðine iþaret etti.

Tein, Macron'un kendi istediklerini dile getirmek için Ada'ya geldiðini belirterek taraftarlarýna, anayasal reforma karþý "direnmeye devam etmeleri" çaðrýsýnda bulundu.

"Seferber olmaya devam ediyoruz ve her (türlü) direniþi mahallelerde sürdürüyoruz." diyen Tein, bu kapsamda Kanaklardan kendi canlarý için dikkatli olmalarýný istedi.

Tein, þöyle devam etti:

"Çok fazla acý var, çok fazla mesele var burada. Sonuna kadar gitmek gerekir ancak hedeflerimize ulaþmak için koordineli, yapýlandýrýlmýþ ve organize þekilde. Asýl amacýmýz ülkemizin tam egemenliðine kavuþmasý."

Tein, CCAT'nin asla insanlarýn canýna kast etmediðini vurgulayarak, Fransýz devletine, CCAT yetkililerini ev hapsinden çýkarmasý için çaðrýda bulundu.

- YENÝ KALEDONYA'YI OHAL'E GÖTÜREN SÜREÇ

Yeni Kaledonya'da Fransýz hükümetinin yerel halkýn gücünü kýrmasýna neden olacak anayasal reform giriþimine karþý çýkan baðýmsýzlýk yanlýlarý, 13 Mayýs'ta harekete geçmiþti.

Fransýz hükümeti, baþta baþkent Noumea olmak üzere Ada'nýn çeþitli noktalarýnda harekete geçen baðýmsýzlýk yanlýlarýna karþý operasyonlar yürütmek üzere bölgeye çok sayýda polis ve jandarma sevk etmiþti.

Fransa Baþbakaný Gabriel Attal, 15 Mayýs'ta sosyal medya platformu TikTok'un yasaklandýðýný ve Ada'da olaðanüstü hal (OHAL) ilan edildiðini duyurmuþtu.

Ada'da Fransýz seçmenlerin sayýsýný artýracak anayasal reformun yürürlüðe girebilmesi için Fransýz Parlamentosunun iki kanadýnýn bir arada toplandýðý Kongre'de kabul edilmesi gerekiyor.