Derdi PKK'yý kurtarmak! Macron'un kirli ''Irak'' tezgahý ortaya çýktý
ABONE OL

Bölge ülkelerinin katýlýmý ile gerçekleþen "Baðdat Ýþ Birliði ve Ortaklýk Konferansý'na' katýlan Fransa Cumhurbaþkaný Emmanuel Macron'un Irak'a yeni bir iþgal projesi ile geldiði belirtildi.

Baðdat temaslarýnýn ardýndan gittiði Musul ve Erbil'de verdiði kýþkýrtýcý mesajlar ve etnik, dinî farklýlýklarý ön plana çýkaran konuþma ve ziyaretleri ile dikkat çeken Macron'un hedefinde Irak'ýn kuzeyini iþgal planý var.

Macron'un Erbil ziyareti sürerken Kerkük'te Fransýz istihbaratý, Dýþiþleri ve Genelkurmay temsilcileri ile Iraklý sivil ve askerî temsilcilerin katýldýðý bir toplantý gerçekleþtirildi. Iraklý üst düzey güvenlik kaynaklarýnýn gazetemize verdiði bilgilere göre, toplantýya KDP ve KYB yönetiminden isimler de iþtirak etti.

MUSUL VE KERKÜK'E ASKER GETÝRECEK

Fransýz ve Irak makamlarýnýn Kerkük'te yaptýðý görüþmede Kerkük Keyvan Askerî Üssü'ne 500 Fransýz askerinin getirilmesi konusunda anlaþmaya varýldý. Fransa'nýn ikinci hamlesi ise Musul'a 600 kiþilik asker sevk etmek olacak. Iraklý üst düzey güvenlik kaynaðý, Sincar'a komþu Telafer - El Faruk Havalimaný'na konuþlandýrýlacak Fransýz askerler konusunda Ýran ile de mutabýk kalýndýðýný aktardý. Fransýz askerlerinin lojistik üssü ise Erbil-El-Hariri Havalimaný olacak.

PKK ÝÇÝN GÜVENLÝ KORÝDOR OLUÞTURUYOR

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Sözcüsü Mehmet Seman Aðaoðlu, bu durumun açýk bir iþgal ve Irak'ýn egemenliðini ihlal olduðunu söyledi. Türkiye Gazetesi'nin haberine göre, Aðaoðlu "Fransa'nýn bölgedeki varlýðý bir yandan PKK'ya güvenli koridor oluþturmak diðer yandan ise Sincar, Selahaddin, Duhok, Mahmur gibi alanlara tampon hat inþa ederek terör örgütünü rahatlatmak" dedi.

YENÝ KAOS PLANI UYGULAMAYA KONULDU

Iraklý Emekli General Abdusselam Mesud ise bölgede yeni bir kaos planýnýn uygulamaya konulduðunu belirterek "Fransa'nýn bölgeyi iþgali demek PKK'ya daha fazla silah ve cephane verilmesi demektir. Ayrýca Macron yönetimi PKK iþgalindeki Sincar, Mahmur ve Kandil baþta olmak üzere tüm terör alanlarýna dönük TSK müdahalesinin önüne geçmek istiyor. Bu kapsamda Fransýz üsleri baþta Türk SÝHA'larý olmak üzere tüm Türkiye'nin operasyonlarýný sabote merkezine dönüþtürülecek. Hedef bir yandan PKK'yý güçlendirmek diðer yandan Papa'nýn da haritasýný çizdiði Ninova Hýristiyan devletini hayata geçirmek" ifadelerini kullandý.

ITC SÖZCÜSÜ AÐAOÐLU: TÜRKMENLERÝ YOK SAYDILAR

ITC Sözcüsü Mehmet Seman Aðaoðlu, Fransa Cumhurbaþkaný Macron'un ziyaret programýnda Ezidi, Hýristiyan, Kürt ve daha küçük etnik ve dini gruplarla görüþmesine raðmen Türkmenler ile temastan özellikle kaçýndýðýna vurgu yaptý. Aðaoðlu, þunlarý kaydetti: Irak'a 5 bin kilometre mesafeden gelen Macron'un Musul'da Hýristiyan ve Ezidi nüfusun yoðun olduðu Sahel Ninova bölgesini özellikle seçmesi ve yaptýðý açýklamalar Fransa'nýn hevesini çok net olarak gösteriyor. Macron, Irak ziyaretinde, þartlar ne olursa olsun, ABD güçlerini çekse de Irak'ta kalmaya devam edeceklerini söyledi. Macron ayrýca 'Irak'ta kalabilmelerini saðlayacak operasyonel kapasiteye sahip olduklarýný' hatýrlattý.