Maduro 8 sene sonra Brezilya'yý ziyaret etti
ABONE OL

Brezilya Devlet Baþkaný Luiz Inacio Lula da Silva'nýn davetlisi olarak ülkeye 8 yýl sonra gelen Maduro, mevkidaþý tarafýndan Devlet Baþkanlýðý Sarayý Planalto'da karþýlandý.

Ýki lider baþ baþa ve heyetler arasý görüþmenin ardýndan basýn toplantýsýnda deðerlendirmelerde bulundu.

Maduro, Brezilya'da bulunmaktan duyduðu memnuniyeti dile getirerek, sað ideolojiler tarafýndan ülkesine yönelik aþýrýlýk yanlýsý bir model uygulandýðýný ve Brezilya'daki bütün kapýlarýn hükümetlerine kapatýldýðýný söyledi.

Brezilyalý iþ adamlarýna ve þirketlerine kapýlarýnýn açýk olduðunu belirten Maduro, "Umarým bir daha kimse Brezilya ile Venezuela arasýndaki kapýlarý kapatmaz." ifadesini kullandý.

Maduro, Latin Amerika birliðinin saðlanmasýnýn önemine dikkati çekerek, "Güney Amerika halklarý yüzyýllarca inkar edildi, bu sebeple Latin Amerika birliðinin tek bir halk olarak hüküm sürdüðü yeni küresel jeopolitik sistem için çalýþýyoruz." diye konuþtu.

Lula da Venezuela'nýn, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nýn oluþturduðu BRICS grubuna dahil olmasý taraftarý olduðunu belirterek, "Yakýnda bunu ele alacaðýz ve çeþitli entegrasyon taleplerini deðerlendirmemiz gerekiyor." dedi.

"SAHTEKAR BÝRÝNÝ DEVLET BAÞKANI OLARAK KABUL ETMENÝZÝ ANLAYAMIYORUM"

ABD, Avrupa Birliði (AB) ve Latin Amerika ülkelerinin Venezuela'da eski muhalif lider Juan Guaido'yu geçici devlet baþkaný olarak tanýma kararýný "saçma" bulduðunu vurgulayan Lula, "Avrupa'da demokrasiyi eksiksiz uygulayan Avrupalýlara dedim ki sahtekar birini devlet baþkaný olarak kabul etmenizi anlayamýyorum." ifadesini kullandý.

4 ANLAÞMA ÝMZALANDI

Heyetler arasý toplantýya taraflardan Venezuela Devlet Baþkan Yardýmcýsý Delcy Rodriguez, Dýþiþleri Bakaný Yvan Gil, Brezilya Devlet Baþkan Yardýmcýsý Geraldo Alckmin, Brezilya Dýþiþleri Bakaný Mauro Vieira olmak üzere çok sayýda üst düzey yetkilinin katýldýðý bilgisi paylaþýldý.

Ýki ülke arasýnda bilim, teknoloji, tarým, ulaþým, enerji, su ürünleri, balýkçýlýk, turizm ve kültür alanýnda iþ birliði amacýyla 4 anlaþmanýn imzalandýðý bildirildi.

ÝLÝÞKÝLER BOLSONARO DÖNEMÝNDE BOZULMUÞTU

Brezilya'da 2018'de göreve gelen aþýrý saðcý eski Devlet Baþkaný Jair Bolsonaro, 2019'da çýkardýðý kararname ile Maduro'nun ülkeye giriþini yasaklamýþ ve Karakas'taki Brezilya büyükelçiliðini kapatarak Venezuela ile diplomatik iliþkileri dondurmuþtu.

Bolsanoro daha sonra eski muhalefet lideri Guaido'yu Venezuela'nýn meþru lideri olarak tanýma kararý almýþtý.

Brezilya'da devlet baþkanlýðý seçimini kazanan Lula da Silva ise 1 Ocak 2023'te görevi devralmasýnýn ardýndan bu kararý iptal etmiþti.

Venezuela'nýn yeni Brasilia Büyükelçisi Manuel Vicente Vadell, Brezilya Devlet Baþkaný Lula da Silva'ya güven mektubunu sunmuþtu.