Maduro, ABD yaptýrýmlarýnýn hafifletilmesi kararýnýn ''politik bir zafer'' olduðunu belirtti
ABONE OL

Katýldýðý bir programda konuþan Maduro, ABD'nin petrol, doðal gaz ve altýn sektörlerine yönelik uyguladýðý bazý yaptýrýmlarý askýya almasýna iliþkin açýklamada bulundu.

Yaptýrýmlarýn geçici olarak kaldýrýlmasý kararýnýn muhalefet ile saðlanan diyaloðun bir sonucu olduðunu belirten Maduro, "Tarihin doðru tarafýndayýz. Bu anlaþmalar politik bir zaferin sonucudur. Venezuela halký, adil olmayan cezai yaptýrýmlara maruz kaldý." dedi.

Maduro, ülkedeki tüm taraflarla diyaloða devam edeceklerini söyleyerek "Büyük ulusal çýkarlarý savunmak için tek ve üniter bir pozisyon benimsemeliyiz. Ekonomi, siyasi, kültürel, sosyal ve akademik sektörlerin katýlýmýyla barýþ, demokrasi ve ulusal konferans çaðrýsýný destekliyorum." ifadelerini kullandý.

Muhalif lider, eski Ulusal Meclis Baþkaný Juan Guaido ise karara tepki gösterdi.

Maduro iktidarýnýn kendi menfaatleri için insanlarý alýkoyduðunu savunan Guaido, Maduro'nun "diktatör" olduðunu ve yaptýrýmlarýn hafifletilmesinin doðru olmadýðýný söyledi.

ABD yönetimi, Venezuela'da hükümetin muhalefet ile seçimlerin 2024'te yapýlmasý konusunda anlaþmaya varmasýnýn ardýndan ülkenin petrol, doðal gaz ve altýn sektörlerine yönelik uyguladýðý bazý yaptýrýmlarý askýya almýþtý.

ABD'nin Venezuela'ya yönelik bazý yaptýrýmlarý askýya alma kararýnýn ardýndan Kolombiya, Brezilya, Bolivya ve Küba Devlet Baþkanlarý neticeyi memnuniyetle karþýladý.

Türkiye Dýþiþleri Bakanlýðý da ABD'nin, Venezuela'ya yönelik yaptýrýmlarýn kaldýrýlmasýna iliþkin açýklamasýnýn doðru yönde atýlmýþ bir adým olarak gördüðünü bildirmiþti.

- Muhalif 5 kiþi serbest býrakýldý

Diðer yandan, ulusal basýnda çýkan haberde, Venezuela'da geçmiþ yýllarda çeþitli suçlar nedeniyle gözaltýna alýnan muhalif 5 siyasetçinin serbest býrakýldýðý bildirildi.

Muhalif partiler, hapishanelerde halen 320 siyasi mahkumun bulunduðunu ileri sürüyor.

- Venezuela'da iktidar ve muhalefet seçimlerin 2024'te yapýlmasý konusunda anlaþmýþtý

Barbados Adasý'nda bir araya gelen iktidar ve Venezuela Üniter Platformu temsilcileri, görüþmeler sonucunda Norveç'in arabuluculuðunda seçimlerin 2024'ün ilk yarýsýnda yapýlacaðýný duyurmuþtu.

Venezuela'da iktidar ile muhalefet arasýnda en son Kasým 2022'de Meksika'nýn ev sahipliðinde toplantý düzenlenmiþ ancak çok az ilerleme saðlanmýþtý.

Venezuela Devlet Baþkaný Maduro, 10 Ekim'deki açýklamasýnda muhalefet ile diyaloðu desteklediklerini ifade etmiþ ancak ülkeye uygulanan ekonomik yaptýrýmlarýn kaldýrýlmasý gerektiðinin altýný çizmiþti.

  • Venezuela Devlet Baþkaný Nicolas Maduro
  • Venezuela Devlet Baþkaný Maduro