Maduro, komþu ile ihtilaflý olunan bölgeyi ülkesinin haritasýna dahil etti: Talimat verdim
ABONE OL
Venezuela Devlet Baþkaný Nicolas Maduro, komþu ülke Guyana ile ihtilaflý olunan Esequibo bölgesini Venezuela'nýn yeni haritasýna dahil etti.

Sosyal medya hesabýndan Venezuela'nýn yeni haritasýný paylaþan Maduro, "Guyana Esequibo'muzun derhal yeni Venezuela haritasýna dahil edilerek basýlmasýný ve ülkedeki bütün okullara, liselere, topluluk konseylerine, kamu kurumlarýna, üniversitelere ve tüm evlere götürülmesi talimatýný verdim." ifadesini kullandý.

Venezuela halký, 3 Aralýk'ta düzenlenen Dayanýþma Referandumu'nda yüzde 96 evet oyu vererek komþu ülke Guyana ile ihtilaflý olunan Esequibo bölgesine iliþkin hükümete "tam" destek vermiþti.

- ESEQUÝBO UYUÞMAZLIÐI

Venezuela ile Guyana arasýndaki Esequibo bölgesi anlaþmazlýðý, Guyana'nýn baðýmsýzlýðýndan önceki döneme dayanýyor.

Guyana'nýn Ýngiliz sömürgesi olduðu dönemde, 1899 tarihli sýnýr tahkimi kararýna göre Esequibo Nehri, Guyana'nýn batý sýnýrý olarak belirlenmiþti.

Ancak 1966'da Guyana'nýn baðýmsýzlýðýný kazanmasýnýn ardýndan bu sýnýrý tanýmamasý iki ülke arasýnda anlaþmazlýða neden olmuþtu.

Halihazýrda, Esequibo bölgesi veya Guyana Esequiba olarak bilinen bölge Guyana'nýn ortalarýnda bulunan Esequibo Nehri'nin batýsýnda, ülkenin ise kuzeyinde yer alýyor.

Bölgenin doðal kaynaklar açýsýndan son derece zengin olduðu biliniyor.