Mahmud Abbas: BMGK'dan karar çıkmazsa...
ABONE OL

Abbas, Mısır'ın başkenti Kahire'de düzenlenen Arap Birliği Dışişleri Bakanları toplantısında yaptığı konuşmada, İsrail işgalinin sona erdirilmesi konusunda BM'ye sunulacak öneri üzerinde çalışmak için, Arap devletlerinden oluşan bir komisyon kurulmasını teklif etti.

Filistin tarafının İsrail ile müzakerelere girmeye hazır olduğunu, ancak son süreçte olduğu gibi vakit kaybı yaşanmaması için müzakerelerin açık, kapsayıcı ve stratejik olmasını şart koştuklarını söyleyen Abbas, ABD'yi, İsrail ile müzakerelerin tekrar başlaması için öneri sunmaya davet etti. 

"Filistin halkına yönelik cezai adımlarının devam etmesi durumunda İsrail'in, işgalci bir devlet olarak sorumluluklarını yüklenmesini isteyeceğiz" diyen Abbas, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, Filistinliler'in meşru haklarını geri almak için "tek yol" olarak gördüğü müzakerelerin tıkanmasından sorumlu olduğunu ifade etti.

"Saldırganlıklara sınır koyun"

Sorunların çözümü için uluslararası toplum veya ABD'nin kararının gerekli olduğu, her şeyin ancak bu şekilde yoluna gireceğini dile getiren Abbas, ABD ile görüşmelerinin devam ettiğini ve bu ülkeyle çatışmaya girmek istemediklerini vurguladı.

ABD Başkanı Barack Obama'ya özellikle Yahudi yerleşim birimleri konusundaki "saldırganlıklara sınır koyması" çağrısında bulunan Abbas, ABD kongresinin, Filistin'e mali desteği kesme yönündeki niyetine karşı çıkarak, "Bu destek, bütçe ve altyapı için veriliyor. ABD böyle bir karar verirse şiddetle protesto edeceğiz" ifadesini kullandı.

İsrail'in vergi gelirlerini dondurması nedeniyle "Arap Güvenlik Sandığı"ndan Filistin bütçesine tahmini 100 milyon dolarlık destek sağlanması noktasında Arap ülkelerini süreci hızlandırmaya çağıran Abbas, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"İsrail'in kasıtlı öldürmeleri ve yıkımlarına maruz kalıyoruz. Özellikle Gazze'ye düzenlenen ve 80 binden fazla evin yıkıldığı saldırıdan sonra BM'den, İsrail'in bu iğrenç uygulamalarını durdurması ve halkımızı korumasını istiyoruz. BM Güvenlik Konseyinden karar çıkmadığı takdirde uluslararası örgütlere katılma yoluna başvuracağız."

BM Güvenlik Konseyi'nde 31 Aralık'ta yapılan oylamada, 1967 sınırlarına göre başkenti Doğu Kudüs olan Filistin devletinin kurulmasını öngören tasarıya ABD ve Avustralya ret oyu vermiş, İngiltere, Litvanya, Nijerya, Güney Kore ve Ruanda çekimser kalmıştı. Fransa, Ürdün, Şili, Arjantin, Çad, Lüksemburg, Çin ve Rusya'nın "evet" oyu kullandığı tasarının kabulü için gerekli 9 oy sağlanamamıştı.

Abbas da söz konusu karar tasarısının BM Güvenlik Konseyi'nde reddedilmesinin ardından, arasında Uluslararası Ceza Mahkemesinin kurucu temel anlaşması Roma Sözleşmesi'nin de bulunduğu uluslararası anlaşmalara katılma talebini imzalamıştı.