ABD'deki Türk-Amerikan toplumu, Yunanistan ve Güney Kýbrýs Rum Yönetimi ortaklýðýnda çekilen "Famagusta" isimli dizinin dijital platform Netflix'te gösterime girecek olmasýna tepki gösterdi.
Türk-Amerikan toplumuna ait bazý kuruluþlar ve sivil aktivistler, konusu Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti'nin Gazi Maðusa kentinde geçen Famagusta'nýn, "20 Eylül'de Netflix'te yayýmlanacaðý" bilgisinin paylaþýlmasý üzerine, platform yöneticilerine tepkilerini dile getirirken, dizinin "tarihi gerçeklerle uyuþmadýðýný" belirtti.
Türk-Amerikan Güvenlik Vakfý (TASFO) Baþkaný Fatih Özonur, sosyal medyadan yaptýðý açýklamada, "Netflix'i, Kýbrýs adasýnda terör örgütü EOKA tarafýndan katledilen Türkleri yok sayarak, Türk ordusunu iþgalci gösteren Famagusta dizisini yayýmlama kararýndan dolayý kýnýyoruz." ifadesini kullandý.
Netflix'in daha önce de Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ü hedef aldýðýný hatýrlatan Özonur, dijital platformun, "Türkiye karþýtý, ýrkçý, Yunan ve Ermeni diasporalarýný destekleyen" bir tutum içinde olduðunu belirtti.
TASFO Baþkaný Özonur, "Unutmayýn, hadsizlere anýnda tepki vermeyenler, ileri de karþýlarýnda zorbalarý görürler." ifadesiyle, Türk-Amerikan toplumu üyelerini Netflix'in bu tutumunu protesto etmeye çaðýrdý.
Özonur ayrýca, Washington Post gazetesinin "Kýbrýslý Rum fanatiklerin soykýrým politikasýna yöneldikleri" bilgisine yer veren 17 Þubat 1964 tarihli nüshasýndan bir kesit paylaþarak tarihi gerçeklere atýfta bulundu.
- NETFLÝX'E SORUMLULUKLARI HATIRLATILDI
Türk-Amerikan toplumunun ileri gelen isimlerinden aktivist Ýbrahim Kurtuluþ, Famagusta isimli dizinin Netflix'te gösterileceðine dair paylaþýmlar üzerine, dijital platformun California'daki merkezine bir mektup yazarak "derin endiþelerini" ifade etti.
Kurtuluþ, mektubunda, "NASDAQ borsasýnda listelenen halka açýk bir þirket olarak Netflix, özellikle kamuoyunun algýsýný ve uluslararasý iliþkileri etkileyebilecek hassas ve tarihsel konularda, paylaþtýðý içeriðin doðru ve dengeli olmasýný saðlamakla sorumludur." ifadesine yer verdi.
Kýbrýs Barýþ Harekatý'nýn, adada Yunan cuntasý tarafýndan düzenlenen darbe sonucu Kýbrýs'ýn Yunanistan'a ilhak edilmesini önlemek için yapýlan yasal bir harekat olduðunu hatýrlatan Kurtuluþ, Türkiye'nin bu hakký, bizzat Ýngiltere ve Yunanistan ile 1960'ta imzaladýðý anlaþma sonucu kazandýðýný vurguladý.
Türk aktivist, "Bu müdahale, filmin ima ettiði gibi bir iþgal deðil, Kýbrýs Türk halkýnýn karþý karþýya olduðu yakýn tehdide karþý gerekli ve yasal bir yanýttý." dedi.
Kurtuluþ, mektubunda þunlarý kaydetti:
"Dahasý, Famagusta dizisi bu dönemde Kýbrýslý Türklerin yaþadýðý acýlarý tamamen göz ardý ediyor. Çatýþma sýrasýnda sevdikleri öldürülen ve toplu mezarlara gömülen birçok ailenin yaþadýðý acý ve kayýp, kabul edilmesi gereken trajik bir gerçekliktir. Birleþmiþ Milletler, iki taraf arasýnda iyileþme ve anlayýþý teþvik etme umuduyla hayatýný kaybedenleri tespit etmek ve uygun þekilde yeniden gömmek için çaba sarf etti."
- DÝZÝNÝN YÖNETMENÝ DUYURUYU 26 AÐUSTOS'TA YAPTI
Famagusta'nýn yönetmeni Andreas Georgiou'nun, dizinin 20 Eylül'de Netflix'te yayýmlanacaðý haberini 26 Aðustos'ta duyurmuþ olmasý da ayrýca tepki topladý.
Sosyal medya kullanýcýlarý, Georgiou'nun bu tarihi, Türklere Anadolu'nun kapýlarýný açan Malazgirt Zaferi ve Yunan ordusunun Ege Denizi'ne kadar kaçmasýyla son bulacak olan Büyük Taarruz'un baþladýðý güne denk gelmesi nedeniyle seçtiði yorumlarýnda bulundu.
Yapýmý Kýbrýs Barýþ Harekatý'nýn 50. yýlýna denk gelen ve Yunanistan'daki bir televizyon kanalýnda þu ana kadar 16 bölümü yayýmlanan Famagusta, Türkiye tarafýndan adadaki Türklere yardým için gerçekleþtirilen 1974 Kýbrýs Barýþ Harekatý'nda Gazi Maðusa kentinde yaþanan olaylarý, Rum tarafýnýn tarihin gerçekleriyle örtüþmeyen iddialarý üzerinden kurgulanan bir anlatýmla ele alýyor.