Meloni'den Cumhurbaþkaný Erdoðan'a hükümetlerarasý zirve daveti
ABONE OL

Ýtalya Baþbakaný Giorgia Meloni'nin, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ý 2025'in ilk yarýsýnda yapýlacak bir sonraki hükümetlerarasý zirve için Ýtalya'ya davet ettiði duyuruldu.

Cumhurbaþkaný Erdoðan ile Baþbakan Meloni arasýnda bugün gerçekleþtirilen telefon görüþmesine iliþkin Ýtalya Baþbakanlýðýndan yazýlý açýklama yapýldý.

Açýklamada, "Ýki lider, iki ülke iliþkilerinin saðlamlýðýna vurgu yaparak, ticaretin sürekli büyüyen eðilimini daha da güçlendirmek için çalýþmaya devam etmenin öneminin altýný çizdi. Bu baðlamda Baþbakan Meloni, Ýtalya-Türkiye Hükümetlerarasý zirvesinin yeni oturumu için Cumhurbaþkaný Erdoðan'a 2025 yýlýnýn ilk yarýsýnda Ýtalya'ya davet etti." ifadeleri kullanýldý.

Baþbakanlýk açýklamasýnda, Orta Doðu'daki dramatik durumun da görüþmenin odaðýnda yer aldýðý belirtilerek, þunlar kaydedildi:

"Ýsrail'in kendini savunma hakkýný yineleyen Baþbakan Meloni, etkilenen sivil halka yönelik insani yardýmýn artýrýlmasý gereðinin altýný çizdi. Telefon görüþmesinde ayrýca Gazze ve Lübnan'da ateþkesi teþvik etme konusundaki ortak kararlýlýk da vurgulandý. Bu son senaryoda Baþbakan Meloni, Birleþmiþ Milletler (BM) Lübnan Geçici Barýþ Gücü'nün (UNIFIL) kritik rolünü ve misyonun güvenliðinin her zaman garanti edilmesi ihtiyacýný vurguladý. Görüþmenin sonunda iki lider, bölgedeki Suriyeli mültecilerin durumunu ve Ukrayna'nýn adil ve kalýcý bir barýþ çabalarýna desteðin nasýl sürdürülebileceðini de ele aldý."

Türkiye ile Ýtalya arasýnda üçüncü ve son hükümetlerarasý zirve, 5 Temmuz 2022'de Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn ev sahipliðinde Ankara'da yapýlmýþtý. Söz konusu zirvede, Cumhurbaþkaný Erdoðan ile dönemin Ýtalya Baþbakaný Mario Draghi'nin huzurunda iki ülke arasýnda 9 anlaþma imzalanmýþtý.

Baþkan Erdoðan, Meloni ile görüþtü

Baþkan Erdoðan, Meloni'ye 3 ülkeyi örnek gösterdi: Tarihin doðru tarafýnda yer alýn

Ýtalya'dan Cumhurbaþkaný Erdoðan, Meloni görüþmesine iliþkin açýklama

  • Meloni
  • Cumhurbaþkaný Erdoðan
  • davet