Merkel, 26 Kasým'da çýkacak ve Die Zeit gazetesinin bazý kesitlerini yayýmladýðý "Özgürlük. Anýlar 1954-2021" adlý kitabýnda, Mart 2017'de Washington'a gerçekleþtirdiði ziyaret sýrasýnda dönemin ABD Baþkaný Trump ile yaptýðý görüþmeyle ilgili anýlarýna da yer verdi.
Beyaz Saray'a geldiðinde Trump'ýn kendisini basýn mensuplarýnýn önünde kapýda el sýkýþarak karþýladýðýný aktaran Merkel, Oval Ofis'teki baþ baþa görüþme öncesinde ikinci kez medyanýn karþýsýna çýktýklarýný, Trump'ýn burada gazetecilerin bir kez daha el sýkýþma talebini dikkate almadýðýný anlattý.
"Sahneyi soðukkanlýlýkla izlemek yerine ona bir kez daha el sýkýþmamýz gerektiðini fýsýldadým." diyen Merkel, Trump'ýn buna yanýt vermediðini ifade etti.
Merkel, Trump'ýn bu davranýþýyla konuþma konusu yaratmak isteðini, kendisinin de normal davranan bir muhatap ile karþý karþýya olduðu gibi hareket ettiðini kaydetti.
Baþ baþa görüþmede Trump'ýn kendisine Doðu Almanya kökeni ve Rusya Devlet Baþkaný Putin ile münasebeti konularýnda sorular sorduðunu aktaran Merkel, "Belli ki Rusya baþkanýndan çok etkilenmiþti. Sonraki yýllarda, otokratik ve diktatörlük özellikleri olan politikacýlarýn onu büyülediði izlenimine kapýldým." ifadesini kullandý.
Merkel, Almanya'ya dönüþünde iyi bir hisse sahip olmadýðýný belirterek þunlarý kaydetti:
"Görüþmelerimden þunu çýkardým; Trump ile baðlantýlý bir dünya için ortak çalýþma olmayacaktý. Trump her þeyi, siyasete girmeden önce yaptýðý emlak þirketi sahibi perspektifinden görüyor. Her arsa yalnýzca bir kez satýlabilir. O bunu almadýysa baþkasý alacaktý. Dünyaya da böyle bakýyordu. Ona göre tüm ülkeler birbirleriyle rekabet halindeydi ve birinin baþarýsý diðerinin baþarýsýzlýðý anlamýna geliyordu. Herkesin refahýnýn iþbirliði yoluyla arttýrýlabileceðine inanmýyordu."
- UKRAYNA'NIN NATO'YA ÜYELÝK KONUSU
Eski Baþbakan Merkel kitabýnda, 2008'de Ukrayna ve Gürcistan'a aday statüsü verilip verilmeyeceðinin tartýþýldýðý Bükreþ'te gerçekleþtirilen NATO zirvesine iliþkin deðerlendirmelere de yer verdi.
Kitabýnda, Orta ve Doðu Avrupa ülkelerinin mümkün olan en kýsa sürede NATO'ya üye olma yönündeki isteklerinin olduðunu anladýðýný belirten Merkel, "Ancak ayný zamanda NATO ve üye devletleri, geniþlemenin her adýmýnýn ittifakýn güvenliði, istikrarý ve iþlevselliði üzerindeki olasý etkilerini de incelemek zorundaydý. Yeni bir üyenin kabulü sadece kendisine deðil ayný zamanda NATO'ya da daha fazla güvenlik saðlamalýdýr." ifadelerine yer verdi.
Merkel, Ukrayna'nýn üyeliði konusunda, "Rus Karadeniz Filosu'nun Ukrayna'nýn Kýrým yarýmadasýnda konuþlandýrýlmasýnýn sözleþmeyle güvence altýna alýnmasý" nedeniyle riskler gördüðünü aktaran Merkel, "Þimdiye kadar NATO'ya üye adaylarýndan hiçbirinin Rus askeri birlikleriyle bu kadar yakýn baðlantýsý olmamýþtý. Ayrýca o dönemde Ukrayna halkýnýn sadece küçük bir kýsmý ülkenin NATO üyeliðini destekliyordu." deðerlendirmesinde bulundu.
"Putin'in olaylara bakýþýný da analiz etmeden Ukrayna ve Gürcistan'ýn Üyelik Eylem Planý (MAP) statüsü üzerinde tartýþmanýn" büyük bir ihmal olduðunu düþündüðünü belirten Merkel, "MAP statüsünün Ukrayna ve Gürcistan'ý Putin'in saldýrganlýðýna karþý koruyacaðýný, yani bu statünün caydýrýcý bir etkisi olacaðý ve Putin'in bu geliþmeleri hiçbir þey yapmadan kabul edeceði varsaymayý bir illüzyon olarak buldum." ifadesini kullandý.