Mýsýr ile Fransa arasýnda Gazze diplomasisi
ABONE OL

Mýsýr Dýþiþleri Bakanlýðý Sözcüsü Ahmed Ebu Zeyd, tarafýndan yapýlan yazýlý açýklamada, "Bakan Þukri ile Fransýz mevkidaþý arasýnda, Kahire'ye yaptýðý sürpriz ziyaret sýrasýnda yoðun görüþmeler yapýldý." denildi.

Görüþmelerin "Gazze'deki krizi çözmenin yollarý konusundaki müzakereleri de kapsadýðýna" yer verilen açýklamada, "Gazze Þeridi'nde devam eden savaþý durdurmayý ve insani durumun kötüleþmesini engellemeyi amaçlayan yoðun çabalarýn olduðuna" iþaret edildi.

Mýsýr'ýn Al-Qahera News televizyonuna bugün sabah saatlerinde konuþan üst düzey bir kaynak, "Ateþkes anlaþmasýna varma çabalarý, olumlu bir atmosferde devam ediyor." ifadesini kullanmýþtý.

Adý açýklanmayan kaynak, "Ýki taraf (Ýsrail ve Hamas) arasýndaki bazý tartýþmalý noktalarý çözmek için Mýsýr'da ilgili tüm taraflarla istiþareler yapýlýyor." bilgisini vermiþti.

Mýsýr ve Katar arabuluculuðunda hazýrlanan yeni bir ateþkes ve karþýlýklý esir takasý anlaþmasý teklifinin 26 Nisan'da Hamas'a sunulduðu, Hamas'ýn teklif üzerinde çalýþtýðý ve yakýnda yanýtýný vereceði açýklanmýþtý.

Hamas'tan bir heyetin ateþkes teklifini görüþmek üzere 22 Nisan'da Kahire'ye gittiði aktarýlmýþtý.

Ýsrail makamlarýna göre, Gazze Þeridi'nde, bazýlarý hayatta bazýlarý ölü 130'dan fazla Ýsrailli esir bulunuyor.

Hamas'ýn askeri kanadý Ýzzeddin el-Kassam Tugaylarý, Ýsrail'in Gazze'ye saldýrýlarýnda öldürülen Ýsrailli esir sayýsýnýn 70'i geçtiðini duyurmuþtu.

Ýsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Þeridi'ne düzenlediði saldýrýlarda 24 binden fazlasý kadýn ve çocuk 34 bini aþkýn Filistinli öldü.

Saðlýk sisteminin çökmek üzere olduðu bölgede 77 binden fazla yaralý var, 7 bin kadar kiþinin de kayýp olduðu aktarýlýyor. Gazze Þeridi içinde 1,9 milyondan fazla Filistinli ise zorla göç ettirildi.

Birleþmiþ Milletler Güvenlik Konseyinden 25 Mart'ta geçen "ateþkes kararý" hiçe sayýlarak Ýsrail ordusunun saldýrýlarý devam ediyor.

Uluslararasý toplumdan gelen uyarýlara raðmen Ýsrail makamlarý, 1,5 milyon kadar Filistinlinin sýðýndýðý Gazze Þeridi'nin güneyindeki Refah'a kara saldýrýsý baþlatýlacaðý söylemini sürdürüyor.