Mýsýr, Ýsrail ile köprüleri atabilir! Camp David'i masaya sürdü
ABONE OL

Ýþgalci Ýsrail kuvvetlerinin geçtiðimiz hafta 1.4 milyon sivilin sýðýndýðý Gazze'nin güneyindeki Refah bölgesine askeri harekat baþlatmasý, Mýsýr ile Ýsrail arasýnda gerilime sebep oluyor. Mýsýr yönetimi, geçtiðimiz pazar günü Güney Afrika Cumhuriyeti tarafýndan daha önce Uluslararasý Adalet Divaný'nda (UAD) baþlatýlan Soykýrým davasýna müdahil olma kararý almýþtý. Wall Street Journal'e konuþan Mýsýrlý diplomatik kaynaklar ise Kahire'nin ikinci adým olarak Ýsrail ile diplomatik iliþki seviyesini azaltma kararý aldýðýný aktardý. Bu kapsamda, Mýsýr'ýn Refah Sýnýr Kapýsý ve Gazze ile alakalý olarak Ýsrail ile yürüttüðü koordinasyonu askýya alacaðý öne sürüldü.

CAMP DAVÝD ANLAÞMASINA AYKIRI

Ýsrail ile Mýsýr arasýnda 1973'te yaþanan ve Mýsýr'ýn Sina Yarýmadasý'ný geri aldýðý savaþýn ardýndan 1978'de imzalanan Camp David Anlaþmasý, Refah sýnýrýný "Filistin-Mýsýr Sýnýrý" olarak tanýmlýyor. Yeni Þafak'ýn haberine göre, Ýsrail'in Refah Sýnýr Kapýsý'ný ele geçirmesinin ise söz konusu anlaþmanýn ihlali anlamýna gelebileceði belirtiliyor. Ýsrail, Arap dünyasý ile imzaladýðý tek resmi anlaþma olan Camp David anlaþmasýnýn çökmesi halinde tamamen izole olma riskiyle karþýlaþabilir. Bu sebeple anlaþmanýn yürürlükte kalmasý Ýsrail için önem taþýyor. Mýsýr ile Ýsrail, Refah Sýnýr Kapýsý'ndaki geçiþler konusunda doðrudan muhatap olmasa da sýnýr geçiþleri ve Gazze'deki güvenlik durumuna iliþkin koordinasyon yürütüyor.

BÝR SAAT KALA HABER VERÝLDÝ

Mýsýr yönetimi, Ýsrail'in Gazze'ye yönelik saldýrýlara baþladýðý 7 Ekim 2023'ten beri Filistinli sivillerin Sina Yarýmadasý'na gönderilmesine ve Refah bölgesine yönelik bir askeri operasyona karþý olduðunu bildirmiþti. WSJ'ye konuþan diplomatik kaynaklar, saldýrýnýn baþlamasýndan sonra Refah Sýnýr Kapýsý'nýn Mýsýr tarafýnýn kapatýldýðýný bildirdi. Söz konusu kaynaklar, Kahire'nin operasyona karþý olmasýna ve Ýsrail'in olasý bir saldýrý öncesi bilgi vereceðine dair taahhütte bulunmasýna raðmen saldýrýya bir saat kala haber verdiðini ve bu yüzden koordinasyon kurulamadýðýný, bu yüzden Mýsýr tarafýnýn sýnýrý açmayý reddettiðini dile getirdi.

KABÝLELERDEN ALTERNATÝF KAPI ÇAÐRISI

Camp David Anlaþmasý kapsamýnda silahsýz bölge olarak tanýmlanan Sina Yarýmadasý'nýn kuzeyindeki C bölgesinde yaþayan kabilelerin oluþturduðu Sina Kabileleri Birliði ise bir açýklama yayýnlayarak, uluslararasý topluma Ýsrail'in Refah'tan çekilmeye zorlanmasý çaðrýsý yaptý. Birlik tarafýndan yapýlan açýklamada, Gazze'ye girmek üzere bölgede bulunan insani yardýmlarýn giriþi için Refah Sýnýr Kapýsý'na alternatif bir Sýnýr Kapýsý açýlmasý talep edildi. Refah'ý kapatan Ýsrail ordusu, insani yardýmlarýn geçmeye devam ettiðini öne sürmesine raðmen Kahire El-Ýhbariye televizyonuna bilgi veren Sýnýr Kapýsý'nýn Mýsýr tarafý yetkilileri, saldýrýlarýn baþlamasýndan beri herhangi bir insani yardýmýn Gazze'ye giriþine izin verilmediðini aktardý. Bölgede bekleyen insani yardým TIR'larýnýn da sýnýrdan uzaklaþtýrýldýðý kaydedildi.

MAHMUD ABBAS'I KIZDIRAN REFAH TEKLÝFÝ

Öte yandan, Axios haber aðýnýn Ýsrailli yetkililere dayandýrarak verdiði bilgiye göre, Ýsrail yönetimi Filistin Devlet Baþkaný Mahmud Abbas'a, Refah Sýnýr Kapýsý'nýn çalýþtýrýlmasý için gayri resmi olarak iþ birliði teklifinde bulundu. Haberde, Ýsrail'den gönderilen teklifte, Abbas liderliðindeki Filistin yönetiminin Sýnýr Kapýsý'nýn çalýþtýrýlmasýna "Yerel Yardým Komiteleri" tanýmlamasýyla çaðrýlmasýnýn Abbas'ý öfkelendirdiði ve teklifin reddedildiði aktarýldý.

KRÝZ KATLANARAK BÜYÜYOR

Diplomatik alanda bu geliþmeler yaþanýrken Ýsrail ordusuna baðlý kuvvetler, Refah bölgesindeki ilerleyiþ ve tehcir hamlesini sürdürüyor. BM Yakýn Doðu Filistinli Mültecilere Yardým ve Bayýndýrlýk Ajansý (UNRWA), saldýrýlarýn baþladýðý bir haftalýk süreçte Refah'tan tehcir edilen Filistinli sivillerin sayýsýnýn 450 bini aþtýðýný bildirdi. Saldýrýlarýn devam etmesi halinde bölgedeki insani krizin katlanarak büyümesinden endiþe ediliyor.