Mýsýr'dan Sudan'daki taraflara ''acil ateþkes'' çaðrýsý
ABONE OL

El-Kahire televizyon kanalýna göre, Þukri, Çad'ýn baþkenti Encemine'de düzenlenen Sudan'a Komþu Ülkeler Zirvesi'nde bir konuþma yaptý.

Þukri, "Sudan halký, her gün top sesleri altýnda yaþýyor ve insanlarýn çektiði acýlarýn boyutu her geçen gün artýyor." dedi.

Sudan'daki siyasi sürecin gidiþatýnda "tam bir belirsizliðin hakim olduðunu" belirten Þukri, iki tarafý da derhal ateþkes kararý almaya davet etti.

Komþu ülkelerce Sudan'a yardýmcý olmak için acil önlemler alýnmasý gerektiðini dile getiren Mýsýr Dýþiþleri Bakaný, Sudan'ýn her yerinde barýþýn yeniden hakim olmasýný umduðunu ifade etti.

Mýsýr Dýþiþleri Bakaný Þukri, þunlarý kaydetti:

"Mýsýr, Sudan'ýn birliði için pratik adýmlar atma konusunda hiçbir çabadan kaçýnmadý. Mýsýr, Sudan'da kapsamlý bir vizyonun belirginleþmesi için iletiþimin kolaylaþtýrýlmasý hususunda istekli. Sudan'daki krizi çözmek ve acýlarý ortadan kaldýrmak için belirli bir fikri tartýþýyoruz. Ayrýca Sudan'daki krizin nedenlerini ele alacak bir yürütme vizyonunu tartýþýyoruz."

Geçen ay da Kahire'de düzenlenen Sudan'a Komþu Ülkeler Zirvesi'ne, Mýsýr'ýn yaný sýra Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad, Eritre, Etiyopya, Libya ve Güney Sudan olmak üzere altý ülkenin devlet ve hükümet baþkanlarý katýlmýþtý.

SUDAN'DA ORDU ÝLE HDK ARASINDAKÝ ÇATIÞMALAR

Sudan ordusu, bir zamanlar desteklediði ancak baðýmsýz ve paralel bir ordu gibi davranmasý nedeniyle tehdit olarak gördüðü HDK'nin, 2 yýl içinde tamamen orduya entegrasyonunu istemiþti.

HDK'nin ise sivil hükümetin ardýndan yaklaþýk 10 yýla yayýlan bir süreçte bunu kabul edebileceðini açýklamasýyla baþlayan söz savaþý ve gerginlik, 15 Nisan sabahý taraflar arasýnda, Hartum ve çeþitli þehirlerde silahlý çatýþmaya dönüþmüþtü.

Baþkent Hartum ve çevresiyle özellikle batýdaki kentlerde hala süren þiddetli çatýþmalarda çoðu sivil 3 binden fazla kiþi hayatýný kaybetti, on binlerce kiþi yaralandý.

Birleþmiþ Milletler, Sudan'da 100 günü aþkýn süredir devam eden çatýþmalar nedeniyle yaklaþýk 4 milyon kiþinin yerinden olduðunu bildirdi.