The Guardian gazetesi yazarý Hannah Ellis-Petersen'in "Çii ve Orban Ýslam konusunda ortak zeminde buluþtu'" baþlýðýyla yayýnladýðý haberde Baþbakan Orban ve Myanmar lideri Çii'nin 5 Mayýs'taki görüþmesini deðerlendirdi.
Yazar, Batý tarafýndan eleþtirilen ve zor bir dönemden geçen Çii'nin aþýrý saðcý ve göçmen karþýtý Orban ile Ýslam ve göç konusunda ittifak kurduðunu belirtti.
Nobel Barýþ ödüllü ve bir zamanlar Myanmar’ýn demokrasi mücadelesinin sembolü olarak gösterilen Çii'nin Avrupa’ya gerçekleþtirdiði ziyaret çerçevesinde Macar liderle görüþtüðüne iþaret eden yazar, her iki liderin göç ve Ýslam konularýnda ortak zeminde buluþtuklarýna dikkati çekti.
Yaklaþýk 15 yýl boyunca ev hapsinde tutulan Çii'nin 2015’da ilk sivil siyasetçi olarak iktidara geldiðini ancak son iki yýlda yaþananlar nedeniyle Avrupa’da büyük bir hayal kýrýklýðýna yol açtýðýný kaydeden Ellis-Petersen, ''Ordunun Arakanlý Müslüman azýnlýða karþý 2017’de baþvurduðu yoðun þiddete tepki göstermekte yetersiz kalmasý, (Birleþmiþ Milletler (BM) binlerce insanýn öldürülmesi ve þiddete maruz kalmasýný bir tür etnik temizlik olarak yorumluyor) özellikle ordunun Müslüman azýnlýða karþý kullandýðý kanlý yöntemleri savunmasý, Çii’ye yönelik tartýþmalarýn temel unsuru olarak kabul ediliyor.'' yorumunda bulundu.
Her iki liderin ülkelerinde göçmen ve Müslümanlara yönelik olumsuz yaklaþýmlarýna vurgu yapan yazar, görüþmeye iliþkin Ýnsan Haklarý Ýzleme Örgütü’nün Asya Bölgesi Genel Müdür Yardýmcýsý Phil Robertson’un eleþtirilerine de yazýsýnda yer verdi.
Phil Robertson, Avrupa Birliði'nin (AB) gözünden düþen Çii’nin göçmen karþýtý Orban’la yaptýðý görüþmeyi bir kazaným olarak gördüðüne iþaret ederek, "Çii, Arakanlý Müslümanlara yönelik Myanmar ordusu tarafýndan gerçekleþtirilen utanç verici soykýrýmýnýn örtbas edilmesine yardýmcý olduktan sonra þimdi de Avrupa'nýn yabancý düþmaný ve antidemokratik lideriyle el sýkýþmaktan ve arkadaþlýk kurmaktan memnuniyet duyuyor." tepkisini gösterdi.
- "MÜSLÜMANLARI BÝZDEN UZAK TUTMALIYIZ YA DA ÖLMELÝLER"
VOX gazetesi yazarý Alex Ward ise Aung San Suu Çii-Orban görüþmesini ''Aung San Suu Çii, 'giderek artan Müslüman nüfusunu' sýnýrlamak için Macaristan’daki Orban ile bir araya geldi'' baþlýðý ile okuyucularýna duyurdu.
Görüþme ve sonrasýnda yapýlan açýklama nedeniyle Nobel Barýþ Ödülü sahibi ve bir zamanlar Myanmar’a demokrasi getireceði umut edilen baþkanýn saygýnlýðýný kaybetmeyi sürdürdüðünü ifade eden Ward, Suu Çii’nin Avrupa’da demokrasi turuna çýktýðý, bu kapsamda Macaristan’ýn göçmen karþýtý baþbakanýyla bir araya geldiði kaydetti.
Yazýsýnda görüþmeye iliþkin Macar hükümeti tarafýndan yapýlan yazýlý açýklamaya yer veren Ward, "Ýki lider, hem ülkeler hem de kendi bölgeleri için þu anda en büyük zorluklardan birinin (Güney Doðu Asya ve Avrupa) göç olduðunu'' ileri sürerek, ''Her iki bölgenin de sürekli büyüyen Müslüman nüfuslarla birlikte yaþama sorununa" atýfta bulunduklarýna dikkat çekti.
Ward yapýlan açýklamayý ürkütücü olarak tanýmlarken, þunlarý kaydetti:
"Geçtiðimiz iki yýl boyunca, Suu Çii, uzun süre zulme maruz kalan Müslüman azýnlýk grubu olan Myanmar’daki Arakanlýlarýn soykýrýmý sýrasýnda sessiz kaldý. Bölgede yaygýnlaþtýrýlan yoðun baský nedeniyle yüz binlerce insan öldürüldü ya da evlerini terk etmek zorunda kaldý."
Ward, Orban’ýn Ortadoðu ve Asya’dan çeþitli zorluluklar nedeniyle Avrupa’ya sýðýnan mültecileri "Müslüman istilacýlar" olarak adlandýrdýðý, söz konusu göçmen hareketliliðini önlemek için sýnýrlarýna tel örgü çekmek gibi olaðan dýþý yöntemlere baþ vurduðuna iþaret etti.
Ýki devlet baþkanýn açýklamalarýný deðerlendiren Ward, "Ýki liderin kullandýðý ifadeler temel olarak 'Müslümanlarý bizden uzak tutmalýyýz ya da ölmeliler' þeklinde yorumlanabilir." ifadesini kullandý.
Ayrýca görüþme sonrasý yapýlan açýklamanýn iki üzücü sonucu ortaya çýkarttýðýna dikkati çeken Ward, "Birincisi, son yýllarda basýna raðmen, Avrupa’da deðil, tüm dünyada Ýslam’ýn takipçileri giderek zulüm görmektedir. Ýkincisi, Suu Çii'nin saygýnlýðýný yitirmesi yavaþlamýyor, hýzlanýyor." deðerlendirmesine yer verdi.
Orban ve Çii 5 Mayýs'ta Budapeþte'de bir araya gelmiþ, Macaristan Baþbakanlýk Basýn Ofisi tarafýndan görüþmeyle ilgili yapýlan açýklamada, "Görüþmelerde, Myanmar-Macaristan ve daha geniþ anlamda Güneydoðu Asya ve Avrupa için halihazýrda en büyük sorunu yasa dýþý göç ve her iki bölgede her geçen gün artan Müslüman nüfusuyla birlikte yaþamanýn oluþturduðu dile getirildi." ifadesi kullanýlmýþtý.
-MYANMAR VE MACARÝSTAN'DA ÝSLAM
BM raporlarýna göre, 700 binden fazla Arakanlý Müslüman, 25 Aðustos 2017'den bu yana Myanmar'da zulüm ve katliamlardan kaçarak Bangladeþ'e sýðýndý. Köylerinin bazýlarý tamamen yakýlan Arakanlý Müslümanlardan binlercesinin katledildiði belirtiliyor.
Nüfusunun sadece yüzde 0,2'sini Müslümanlarýn oluþturduðu Macaristan'da Baþbakan Viktor Orban baþta olmak üzere birçok hükümet yetkilisi, Avrupa'nýn Müslüman sýðýnmacýlar tarafýndan istila edildiðini, kiliselerin kapatýlarak yerlerine camilerin açýldýðýný, sýðýnmacýlarýn yaþadýðý bölgelerde kendi kanunlarýný yürürlüðe koyduðunu iddia ediyor.