Myanmar'da darbe karþýtý ''sivil hükümet'' protestocularý korumak için kurduðu halk ordusunu tanýttý
ABONE OL

NUG'nin sosyal medya sayfasýnda paylaþýlan videoda, ayýn baþýnda PDF'ye katýlan ve askeri eðitimini tamamlayan ilk birliðin yemin töreninden görüntüler aktarýldý.

Videoda PDF üyeleri topluca, "Halk Savunma Kuvvetleri halkýn yanýnda durmalý ve halký korumalýdýr. Kazanmak için savaþacaðýz." ifadeleriyle yemin etti.

Sivil hükümetin Savunma Bakaný Yee Mon, eðitimini tamamlayan PDF üyelerini teftiþ ederken görüntülendi.

1 Þubat'ta darbenin ardýndan gözaltýna alýnan ülkenin eski fiili lideri ve Dýþiþleri Bakaný Aung San Suu Çii'nin partisi Ulusal Demokrasi Birliði (NLD) üyeleri tarafýndan 16 Nisan'da kurulan NUG, 6 Mayýs'ta Halk Savunma Kuvvetleri adý altýnda ordu kurduklarýný ilan etmiþti.

"Halk ordusu" olarak bilinen PDF'nin üyelerini, darbe karþýtý etnik silahlý gruplardan Karen Ulusal Birliðinin (KNU) eðittiði iddia ediliyor.

- Gözaltýndaki Müslüman aktivist ilk defa avukatýyla görüþtürüldü

Öte yandan, darbeye karþý motosikletli protesto eylemlerini baþlatan ve 14 Nisan'da gözaltýna alýnan Müslüman aktivist Wai Moe Naing, en son duruþmasýnda ilk defa avukatýyla görüþtürüldü.

Myanmar Now sitesine konuþan aktivist Naing'in annesi Moe Sendar Kyu, oðlunun 27 Mayýs'ta Monywa'daki askeri mahkemede görülen duruþmasý öncesinde avukatýyla görüþtüðünü ve duruþma sýrasýnda avukatlarýnýn da bulunduðunu aktardý.

Müslüman aktivist Naing, 14 Nisan'da Mandalay'da bir polis aracýnýn motosikletine çarpmasýyla yere düþürülmüþ ve gözaltýna alýnmýþtý.

Polis aracýnýn 25 yaþýndaki Naing'e kasýtlý olarak çarptýðý video, sosyal medyada geniþ yanký uyandýrmýþtý.

Mahkeme, 29 Nisan'da, Naing'e cinayet ve devlete ihanet suçlamasý yöneltmiþti.

- Myanmar'daki askeri darbe

Myanmar ordusu, 8 Kasým 2020 seçimlerinde hile yapýldýðý iddialarýnýn ortaya atýlmasý ve ülkede siyasi gerilimin yükselmesinin ardýndan 1 Þubat'ta yönetime el koymuþtu. Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dýþiþleri Bakaný Aung San Suu Çii baþta olmak üzere pek çok yetkiliyi ve iktidar partisi yöneticisini gözaltýna almýþ ve bir yýllýðýna olaðanüstü hal ilan etmiþti.

Myanmar ordusunun darbe karþýtlarýna müdahalesi sonucu 833 kiþi hayatýný kaybetti. Ülkede geniþ katýlýmlý gösteriler sürerken gözaltýndaki üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargýlanmalarýna devam ediliyor.