Nasrallah'a ortak 'dolaylý tehdit' tepkisi: Kabul edilemez
ABONE OL

Lübnan'da farklý dönemlerde baþbakanlýk makamýna oturan Fuad Sinyora, Temmam Selam, Necib Mikati ve Saad Hariri, hükümetin kurulamamasýna iliþkin Nasrallah'ýn önceki gün yaptýðý televizyon konuþmasýna tepki olarak ortak bir açýklama yayýmladýlar.

Yeni hükümetin kurulmasý konusunda, Nasrallah'ýn kendilerine yönelik suçlayýcý ifadelerinin yalanlandýðý açýklamada, Nasrallah'ýn siyasi partileri temsil eden bir kabine kurulmasýný istediði ancak bunun, ülkeyi ekonomik krizden kurtarma çabalarýyla uyuþmayacaðý savunuldu.

Hizbullah lideri Nasrallah'ýn söz konusu konuþmasýnda, 2008 yýlýnda vuku bulan olaylarý hatýrlatmakla iyi yapmadýðýna iþaret edilen açýklamada, "Lübnanlýlar, bu olaylarý hatýrlatmayý, 'kabul edilemez dolaylý bir tehdit' olarak görüyor. Bu hatýrlatma ayrýca þiddet ve güvenlik kaosunu da ima ediyor." ifadeleri kullanýldý.

- NASRALLAH'IN SARF ETTÝÐÝ ÝFADELER VE 2008 YILINDAKÝ OLAYLAR

Nasrallah, Lübnan'da yeni hükümetin kurulamamasýyla ilgili 27 Eylül'de yaptýðý televizyon konuþmasýnda, eski baþbakanlara yönelik çeþitli suçlamalarda bulunarak, "Hükümetlerde var olmamýzýn sebebinin, direniþin (Hizbullah'ýn silahlý kanadý) arkasýný kollama olduðunu söylemiþtik. Dolayýsýyla Lübnan'da 5 Mayýs 2008'de yaþananlarýn tekrarlanmamasý ve direniþin arkasýný kollamak için hükümette var olmaya devam edeceðiz." ifadelerini kullanmýþtý.

Lübnan hükümeti, Hizbullah tarafýndan kullanýlan bir telekomünikasyon aðýnýn yasa dýþý olduðunu ve devletin güvenliðini tehdit ettiðini belirterek, bununla ilgili soruþturma baþlatýlacaðýný açýklamýþ, ayrýca Hizbullah ile baðlantýsý olduðu gerekçesiyle Beyrut Havalimaný Güvenlik Þefi'ni görevden almayý kararlaþtýrmýþtý.

Bunun ardýndan taraflar arasýnda, Hizbullah'ýn, Beyrut'un batýsýnýn kontrolünü ele geçirmesine dek giden çatýþmalar baþlamýþtý.

- LÜBNAN'DA YENÝ HÜKÜMETÝ KURMA GÝRÝÞÝMÝ SONUÇ VERMEDÝ

Tarihinin en büyük ekonomik krizlerinden birini yaþayan Lübnan'da hükümet, 4 Aðustos'ta meydana gelen þiddetli patlamanýn ardýndan halktan gelen tepkiler üzerine istifa etmiþti.

Fransa Cumhurbaþkaný Emmanuel Macron, ülkedeki krize karþý reformlarý hayata geçirecek bir hükümetin kurulmasý ve sonrasýnda Paris'te Lübnan'a destek için uluslararasý konferans düzenlenmesi giriþimini baþlatmýþtý.

Macron'un söz konusu giriþimi, Þii Hizbulllah ve Emel Hareketi'nin Maliye Bakanlýðý baþta olmak üzere kendi paylarýna düþen bakanlýklara getirilecekler konusunda geri adým atmamalarý nedeniyle baþarýsýzlýða uðramýþtý.