Nasrallah'ýn ölümü sonrasý birleþme çaðrýsý: Asker göndermeye hazýrýz
ABONE OL

Avvenire gazetesine, uluslararasý gündemdeki konularý deðerlendiren Tajani, Lübnan'da Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ýn Ýsrail ordusunun 27 Eylül'deki bombardýmanýnda öldürülmesinin ardýndan bölgedeki duruma iliþkin, "Gerilimin artýþ riski þu an itibarýyla ne yazýk ki sabit görünüyor. Bugün hem Lübnan'da hem de Gazze'de ateþkes için her zamankinden daha fazla çalýþmaya devam ediyoruz." ifadelerini kullandý.

Tajani, Tel Aviv, Beyrut ve Tahran'daki büyükelçilikleriyle sürekli temas halinde olduðunu aktararak "Acil durumu takip ediyoruz, sivil yurttaþlarýmýzý tahliye etmeye hazýrýz. Herkesi bir an önce ayrýlmaya davet ediyoruz. Gerginliði azaltmak için diplomatik çalýþmalarýmýzý sürdürsek bile durum hassas olmaya devam ediyor." yorumunu yaptý.

Ýsrail Baþbakaný Binyamin Netanyahu'nun BM'deki konuþmasýnýn sorulmasý üzerine Tajani, Netanyahu'nun sözlerine katýlmadýðýný belirterek "Ýsrail'in kendini savunma hakký var ve bu kriz, 7 Ekim saldýrýsýyla baþladý. Ancak daha sonra on binlerce Filistinli sivil kayýp nedeniyle endiþe verici bir tepki tetiklendi." dedi.

Tajani, bugün Gazze'de ve Batý Þeria'da farklý yönetimler olduðunu, dolayýsýyla Filistin'de tek bir yönetim olmadýðýný ifade ederek "Amacýmýz, Filistin yönetiminin rehberliðinde belki sýnýrlý bir süre için Arap liderliðindeki bir BM misyonunun varlýðýyla bu birleþimi kolaylaþtýrmak. Ýsrail'i tanýyan ve Ýsrail tarafýndan tanýnan bir Filistin devletinin inþasý için BM ile beraber askerlerimizi de göndermeye hazýrýz." deðerlendirmesinde bulundu.

Tajani, Filistin'i tanýmanýn, Ýsrail için barýþý inþa etmek için ciddi bir tercih olmasý gerektiðini kaydetti.

Diðer yandan, Tajani dün akþam X platformunda yaptýðý paylaþýmda, Ýsrail Dýþiþleri Bakaný Yisrael Katz ile uzun bir telefon görüþmesi yaptýklarýný aktararak "Kendisine Lübnan'daki Ýtalyan askerlerinin güvenliðinin saðlanmasý gerektiðini yineledim. O da bunu çok olumlu karþýladý. Lübnan'daki siviller için de endiþemi dile getirdim. Çok fazla masum kayýp var." ifadelerini kullandý.