NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Letonya'ya gerçekleþtirdiði resmi ziyaret çerçevesinde "Resolute Warrior" isimli NATO tatbikatýný ziyaret ettikten sonra Adazi Askeri Üssünde Letonya Cumhurbaþkaný Edgars Rinkevics ile birlikte ortak basýn toplantýsý düzenledi. Tatbikatýn NATO'nun her þeye hazýr olduðunu gösterdiðini ve müttefik güçlere birlikte çalýþma tecrübesi aþýladýðýný vurgulayan Rutte, "Tatbikatlar, her türlü saldýrýya karþý koyma konusunda daha hazýrlýklý olmamýzý saðlýyor ve tüm müttefiklerimizi koruma yeteneðimizi ortaya koyuyor" dedi.
"UKRAYNA'YA DESTEÐÝMÝZ DOÐRU BÝR HAREKETTÝR"
Konuþmasýnda Ukrayna'ya saðladýðý destekten ötürü Letonya'ya teþekkür eden Rutte, "Ukrayna, acilen yardýmýmýza ihtiyaç duyuyor. Putin, kýþý bir silah olarak kullanacak.
Ukrayna'nýn enerji sistemini yok etmeye çalýþacak. Bu nedenle, kritik alt yapýyý korumak için hava ve füze savunmalarý da dahil olmak üzere, Ukrayna'ya desteðimizi artýrmalýyýz. Ukrayna'ya desteðimiz doðru bir harekettir" þeklinde konuþtu.
Rutte, "Ayný zamanda, bu bizim kendi güvenliðimiz için de doðru bir adýmdýr. Letonya her zaman NATO'ya güvenebilir ve biliyorum ki NATO da her zaman Letonya'ya güvenebilir" ifadelerini kullandý.
AB'NÝN TRUMP ENDÝÞESÝ
Avrupa ülkelerinde ABD'nin seçilmiþ Baþkaný Donald Trump'ýn NATO'nun 5. maddesinin uygulanmasý konusunda yaptýðý açýklamalarýn oluþturduðu endiþeye iliþkin bir soruya yanýt veren Rutte, Trump ile Hollanda Baþbakaný olarak görev yaptýðý dönemde 4 yýl boyunca iyi bir iþ birliði içerisinde olduðunu söyledi. Rutte, "Trump, ABD'yi savunmak için gereken her þeyi yapacaktýr. Kendisi, NATO üyeliðinin ABD'nin savunmasýnýn bir parçasý olduðunun farkýnda. Þu anda Ukrayna'da neler olduðuna bir bakýn. Kuzey Koreli askerler, aktif olarak Rusya'nýn Ukrayna'ya karþý savaþýna yardým ediyor. Rusya, bunun karþýlýðýný ödüyor. Örneðin, Kuzey Kore'ye füze teknolojisi saðlýyorlar. Bu yalnýzca Avrupa'ya deðil, ayný zamanda Japonya, Güney Kore ve ABD anakarasýna doðrudan bir tehdittir. Bu konuda birbirimize baðlýyýz. Hint-Pasifik ve Euro-Atlantik bölgeleri birbirlerine baðlý" diye konuþtu.
"TRUMP ÝLE ÇALIÞMAK ÝÇÝN SABIRSIZLANIYORUM"
Çin ve Ýran'ýn da Rusya'ya teknoloji ve dron sevkiyatý ile destek olduklarýný vurgulayan Rutte, "Yani Rusya, Çin, Kuzey Kore ve Ýran birlikte çalýþýyor ve ABD bunun farkýnda. NATO, sadece Avrupa'yý ve ABD'yi savunmak için deðil, ayný zamanda Hint-Pasifik ve Transatlantik bölgelerinin güvenliðini saðlamak için de birlikte çalýþýyor. Donald Trump ile çalýþmak için sabýrsýzlanýyorum. Geçen hafta kendisiyle iyi bir telefon görüþmesi gerçekleþtirdik. Baþbakan olduðum dönemde dostça çalýþmýþtýk ve kendisi ABD baþkaný olduðunda bunu yeniden yapacaðýz" dedi.
"ABD'SÝZ NATO MÜMKÜN MÜ?" SORUSU
Letonya'nýn baþkenti Riga yakýnlarýnda 1-14 Kasým tarihleri arasýnda gerçekleþtirilen "Resolute Warrior" tatbikatýnda ABD'nin yer almadýðý ve bu tatbikatýn NATO'nun ABD olmadan da var olabileceðinin bir kanýtý olup olmadýðý yönünde bir soruya cevap veren Rutte, "ABD, NATO'nun bütünleþik bir parçasýdýr. Bu ittifaký onlar kurdu ve NATO'da yer almalarýnýn tarihsel bir sebebi var: Birinci Dünya Savaþý'ndan sonra yapýlan hatalarý tekrarlamamak ve Ýkinci Dünya Savaþý'ndan sonra yapýlan hatalarý tekrar yaþamamak" þeklinde konuþtu.
NATO'nun ABD'nin savunma anlayýþýnýn da ayrýlmaz bir parçasý olduðunu ifade eden Rutte, "ABD'nin bize, bizim de ABD'ye ihtiyacýmýz var. Trump, 2016'dan bu yana NATO'nun savunmada daha fazla harcama yapmasý için baský yapan kiþidir. Þu anda Letonya'da olanlara bakýn. Savunma harcamasý gayri safi yurtiçi hasýlanýn yüzde 3,5'inin üzerine çýkýyor. Avrupa Birliði genelinde ise bu ortalama halihazýrda yüzde 2 seviyesinde. Bu konuda daha fazla çalýþmamýz, sanayi üretimini artýrmamýz gerekiyor" ifadelerini kullandý.
UKRAYNA'NIN NATO ÜYELÝÐÝ
Ukrayna'nýn NATO'ya üyelik süreci konusunda bir soruya cevap veren Rutte, "Rusya ile nasýl bir barýþ saðlanabileceði konusunda görüþmelere baþlamaya karar verebilecek tek taraf Ukrayna hükümetidir. Ancak, bunu güçlü bir pozisyondan yapmalarý gerekiyor. Bunun için de Ukrayna'ya savunma yardýmý saðlamaya devam etmemiz gerekiyor. Böylece günü geldiðinde, yani bu kararý aldýklarýnda, güçlü bir pozisyonda olmalarýný saðlayabiliriz. NATO olarak açýkça belirttik, Ukrayna'nýn geleceði NATO'dadýr. Bu kararý, Washington'daki NATO zirvesinde de yineledik. Ukrayna'nýn NATO'ya üyeliðe giden yolu, geri dönüþü olmayan bir yol. 40 milyar dolarlýk yardým taahhüdü, Weisbaden'de kurulan komuta merkezi ve birçok müttefikin Ukrayna ile yaptýklarý ikili güvenlik anlaþmalarý kanalýyla, Ukrayna ile bir köprü inþa ediyoruz. Bu, Ukrayna'nýn istikbaldeki NATO üyeliðine giden köprüyü inþa ediyor" diye konuþtu.