NATO'dan Türkiye açýklamasý: Ýsveç ve Finlandiya ile ilgili endiþeler giderilebilir
ABONE OL

Kovid-19'a yakalanan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in yerine Almanya'nýn baþkenti Berlin'de yapýlan NATO Dýþiþleri Bakanlarý Toplantýsý'na katýlan Geoana, toplantý giriþinde gazetecilerin sorularýný cevapladý.

"Finlandiya ve Ýsveç'in olasý NATO üyeliði hakkýnda Türkiye ile dün gece yapýlan görüþmeler nasýldý?" sorusu üzerine Geoana, açýk ve yapýcý bir görüþme yapýldýðýný belirtti.

Geoana, "Türkiye önemli bir müttefik. (Türk yetkililer) Dostlar ve müttefikler arasýnda ele alýnan ve konuþulan endiþelerini ifade ettiler. Önümüzdeki günlerde Ýsveç ve Finlandiya NATO üyesi olmaya karar verirse bu iki ülkeyi memnuniyetle karþýlamak ve bir uzlaþý saðlamak için gerekli þartlarý bulacaðýmýza inanýyorum." dedi.

Dýþiþleri Bakaný Mevlüt Çavuþoðlu, dün NATO Dýþiþleri Bakanlarý Toplantýsý öncesinde, NATO'da müttefik olacak bir ülkenin terör örgütü YPG/PKK'ya destek vermemesi gerektiðini belirterek, "Bu iki ülke (Ýsveç ve Finlandiya) PKK ve YPG'ye açýk bir þekilde destek vermektedir. Bunlar terör örgütüdür." demiþti.

Çavuþoðlu, dün gece Ýsveç Dýþiþleri Bakaný Ann Linde ve Finlandiya Dýþiþleri Bakaný Pekka Haavisto ile iki ülkenin NATO'ya üyelik müracaatýna iliþkin üçlü toplantý yapmýþtý.

BAÞKAN ERDOÐAN NE DEMÝÞTÝ

"Biz þu anda Ýsveç ve Finlandiya ile ilgili geliþmeleri takip ediyoruz ama olumlu bir düþünce içerisinde deðiliz. Çünkü daha önce Yunanistan ile ilgili NATO konusunda bir yanlýþ yaptýlar bizden önceki yönetimler ve Yunanistan'ýn Türkiye'ye karþý NATO'yu da arkasýna alarak takýndýðý tavrý biliyorsunuz. Bu konuda ikinci bir yanlýþý Türkiye olarak iþlemek istemiyoruz. Kaldý ki Ýskandinav ülkeleri ne yazýk ki terör örgütlerinin adeta misafirhanesi gibi. PKK'sý, DHKP-C'si Ýsveç'te, Hollanda'da yuvalanmýþ durumdalar. Ve oralarýn hatta daha da ileri gidiyorum parlamentolarýnda da yer alýyorlar. Bu noktada bizim olumlu bakmamýz mümkün deðil."

ÜYELÝK ÝÇÝN TÜM ÜLKELERÝN ONAYI GEREKÝYOR

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg baþvurulara sýcak baktýðýný söylese de kararý ittifak üyeleri verecek. Yeni üyeliðin, NATO'ya dahil tüm ülkelerin kendi parlamentolarýnda oylanarak onaylamasý gerekiyor.

ABD, Ýngiltere, Almanya ve Fransa; Ýsveç ile Finlandiya'nýn olasý üyeliðine destek veriyor. Ancak uluslararasý kamuoyunda Rusya'nýn kýþkýrtýldýðý, bu yüzden yeni saldýrýlar düzenleyebileceði yorumlarý yapýlýyor.

ÝSVEÇ VE FÝNLANDÝYA NATO'NUN KAPISINDA: NELER YAÞANDI?

Moskova'ya karþý Soðuk Savaþ'tan bu yana tarafsýzlýk politikasý izleyen Finlandiya ve Ýsveç, NATO'nun kapýsýnda. Ýki ülke, Rusya'nýn Ukrayna'ya saldýrýlarý sonrasý NATO üyeliðine baþvuracaklarý mesajýný verdi.

Finlandiya Cumhurbaþkaný Sauli Niinistö ve Finlandiya Baþbakaný Sanna Marin'in ortak açýklamasýnda, "Helsinki gecikmeden baþvuru yapmalý" ifadesi kullanýldý. Ýsveç Dýþiþleri Bakaný Ann Linde ise ülkesinin NATO'ya olasý üyeliðinin Avrupa'da çatýþmayý önleyebileceðini öne sürdü.