NATO, Ukrayna için sinyali verdi: Kapýmýz açýk
ABONE OL

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna Baþbakaný Denis Þmýgal ile NATO karargahýndaki görüþmesinden sonra düzenlenen basýn toplantýsýnda, Rus muhalif Aleksey Navalnýy'ýn serbest býrakýlmasý için düzenlenen gösterileri Rus güvenlik güçlerinin bastýrmaya çalýþtýðýný, ifade ve gösteri özgürlüðü üzerinde baský kurulduðunu söyledi.

Stoltenberg, "Rusya genelinde barýþçýl göstericilere yönelik þiddet içeren baskýyý ve binlerce kiþinin, gazetecilerin keyfi þekilde gözaltýna alýnmasýný þiddetle kýnýyorum. Ýfade özgürlüðü ve barýþçýl gösteri özgürlüðüne saygý gösterilmelidir. Ayrýca Aleksey Navalnýy'ýn siyasi saikle gözaltýna alýnmasýný ve tutuklanmasýný kýnýyorum. Birçok müttefikimizin yaptýðý ve Navalnýy'ýn acilen serbest býrakýlmasýný talep eden çaðrýlara katýlýyorum." dedi.

Navalnýy'ýn bir suikast giriþiminin kurbaný olduðunu ancak adaletin saptýrýlarak hedef haline getirildiðini söyleyen Stoltenberg, Rusya'nýn insan haklarý ve temel haklara saygý gibi uluslararasý yükümlülüklerini yerine getirmesini istedi.

Stoltenberg, Navalnýy'a yönelik zehirli suikast giriþiminin faillerinin Rusya tarafýndan adalet önüne çýkarýlmasýný talep ederek, suikastla ilgili tarafsýz bir soruþturma için Rus makamlarýnýn Kimyasal Silahlarýn Yasaklanmasý Örgütü ile iþ birliði yapmasý gerektiðini söyledi.

- "RUSYA'YI YAKINDAN ÝZLÝYORUZ"

Rusya'nýn Navalnýy olayýndan dikkati baþka yöne çekmek için baþka ülkelerde faaliyet göstermesini bekleyip beklemediði sorulan Stoltenberg, bu konuda spekülasyon yapmayacaðýný ancak Rusya'nýn son yýllarda dünyanýn birçok yerinde saldýrgan askeri eylemler içinde olduðunu belirtti.

Stoltenberg, Rusya'nýn askeri mevcudiyetini yakýndan izlediklerini, bunun Soðuk Savaþ'tan bu yana NATO'nun Karadeniz ve Baltýklar gibi yerlerde en büyük kolektif savunma takviyesini tetiklediðini, NATO üyelerinin savunma harcamalarýný artýrdýðýný aktardý.

- NATO'NUN KAPILARI AÇIK

Stoltenberg, Ukrayna'nýn NATO üyesi olmasý için neler yapmasý gerektiðine dair bir soru üzerine de "NATO'nun kapýlarý açýk." dedi.

NATO'nun son olarak Karadað ve Kuzey Makedonya ile geniþlediðini hatýrlatan Stoltenberg, þunlarý dile getirdi:

"NATO, 2008'de Ukrayna'nýn üyeliði hakkýnda da bir karar almýþtý. Bu kararýn arkasýndayýz. Bence þu anda odak noktamýz reformlar olmalý. Ukrayna Baþbakaný'nýn reformlara devam etme ihtiyacýna yönelik açýk mesajýný memnuniyetle karþýlýyorum. Bunlar Ukrayna'nýn savunma kurumlarýnda ve silahlý kuvvetlerinde demokratik siyasi kontrolü saðlamasýný, yolsuzlukla mücadeleyi ve demokratik kurumlarýn güçlendirilmesini içeriyor."

Stoltenberg, Ukrayna'nýn NATO üyeliði için bir tarih veremeyeceðini fakat Ukrayna'yý NATO üyeliði konusunda desteklediklerini bildirdi.