NATO'da bir ilk: Japonya Savunma Bakaný toplantýya katýlacak
ABONE OL

Japonya, Hint-Pasifik'te artan tehditler gerekçesiyle Avro-Atlantik bölgesi odaklý askeri ittifak NATO ile güvenlik alanýnda daha geniþ iþbirliði hedefliyor.

Japonya Savunma Bakaný Nakatani Gen, düzenlediði basýn toplantýsýnda, gelecek hafta NATO ve G7 marjýnda mevkidaþlarýyla bir araya geleceðini bildirdi. 16-21 Ekim'de Avrupa turuna çýkacaðýný kaydeden Nakatani, benzer düþüncedeki ülkelerle "iliþkileri güçlendirmeyi" hedeflediðini söyledi.

"Serbest ve Açýk Hint-Pasifik" vizyonunun önemini vurgulayan Nakatani, "Günümüz güvenlik ortamýnda Avrupa ile Atlantik ve Hint-Pasifik bölgelerinin güvenliði bölünemez." dedi.

Nakatani, Avrupa ziyaretinde Ýngiliz ve Ýtalyan mevkidaþlarýyla üç ülkenin yeni nesil savaþ uçaðý geliþtirme projesinin son durumunu ele alacak.

Devlet televizyonu NHK, Nakatani'nin NATO toplantýsýna katýlacak ilk Japonya Savunma Bakaný olacaðýný bildirdi. Ulusal basýnda, Nakatani'nin Çin'in bölgede artýrdýðý nüfuzu karþýsýnda Japonya'nýn NATO'daki muhataplarýyla "iþbirliði fýrsatlarý arayacaðý" kaydedildi.

NATO ülkelerinin savunma bakanlarý 17-18 Ekim'de Brüksel'de bir araya gelecek. Ayrýca, Ýtalya'nýn dönem baþkanlýðýnda G7 Savunma Bakanlarý Toplantýsý da 18-20 Ekim'de Napoli'de düzenlenecek.

Haziran 2022'de Madrid'deki NATO Liderler Zirvesi'ne katýlan önceki Baþbakan Kiþida Fumio, zirveye katýlan ilk Japon Baþbakan olmuþtu. Asya-Pasifik bölgesinden "partner ülkeler" vasfýyla NATO Zirvesi'ne davet edilenler arasýnda Avustralya, Yeni Zelanda ve Güney Kore de yer almýþtý.

  • Japonya hükümeti
  • NATO Savunma Bakanlarý
  • nato