'Naziler ülkemizi iþgal etseydi daha güçlü savaþýrdýk' dedi, komþu ülkeler karýþtý
ABONE OL

1991-1994 yýllarý arasýnda Ýsveç'in baþbakanlýk koltuðunda oturan, 2006-2014 yýllarý arasýnda dýþiþleri bakaný olarak görev yapan Carl Bildt, Danimarka ve Norveç iþgalinin 81. yýldönümünü anmak için attýðý bir tweet'te, komþularýný çok kýzdýracak ifadeler kullandý.

Bildt, sosyal medyada yaptýðý paylaþýmda, 'Ýsveç savunmasý pek parlak deðildi. Yine de Hitler ülkeyi istila etmeye karar verseydi, Darnimarka ve Norveç'ten daha güçlü mücadele ederdi.' ifadelerini kullandý.

ÝSVEÇ'ÝN NAZÝLERE KARÞI TARAFSIZLIÐI HATIRLATILDI

9 Nisan 1940'ta, Nazi birlikleri ilk olarak, hükümeti baþkent Kopenhag'ýn bombalanmasýndan korktuðu için birkaç saat sonra teslim olan Danimarka'yý iþgal etti. Ayný gün Norveç iþgal edildi. Ancak, Ýngiliz ve Fransýzlarýn yardýmýyla haziran ayýna kadar Almanlara direnmeyi baþardý.

Buna karþýn Ýsveç resmen tarafsýz kaldý ve Nazi Almanya'sýnýn demiryollarýný askeri personeli, silahlarý ve mühimmatý taþýmak için kullanmasýna izin verdi. Ýsveç ayrýca, Nazi Almanya'sýna yaptýðý büyük demir cevheri ihracatýný sürdürdü ve böylece Hitler'in savaþ makinelerini besledi.

Bu ayrýntýlar, eski baþbakanýn paylaþýmý sonrasý, Danimarkalýlar ve Norveçliler tarafýndan bir kez daha hatýrlatýldý.

Eski Norveçli futbolcu Jan Aage Fjortoft Bildt'in paylaþýmýyla ilgili, "Ýsveç'in eski baþbakaný ve bu haftanýn en aptalca tweeti" dedi.

Ýsveç'ten bir tarih öðretmenimi ise, Bildt'in açýklamasýna þöyle yanýt verdi:

'Unutmamamýz gereken þu: Ýkinci Dünya Savaþý'nýn baþýnda 'Alman tarafýnda' tarafsýzdýk. Savaþýn sonunda 'Müttefikler tarafýnda' tarafsýzdýk.'

Birçok sosyal medya kullanýcýsý da, 'Nazi dostu' olarak niteledikleri Ýsveç Kralý V. Gustaf'ýn, Nazi Alman Ordusu ve Siyasi Lideri Hermann Göring'le fotoðrafýný yayýnladý.

NORVEÇ'TEN TEPKÝ: NAZÝLERÝN SÝLAH VE ASKERLERÝ ÜLKENÝZDEN GEÇTÝ

Norveç Ýlerleme Partisi'nin genel baþkan yardýmcýsý Sylvi Listhaug, Bildt'in açýklamasýna tepki gösterdi.

Listhaug, Verdens Gang gazetesine verdiði demeçte, "Hem Danimarka hem de Norveç Almanlar tarafýndan iþgal edilirken Ýsveç'in savaþta oynadýðý rolü hepimiz biliyoruz. Biz baský altýndayken, Ýsveç savaþ sýrasýnda Almanlarýn hem silahlarýnýn hem de askerlerinin ülkeleri üzerinden taþýmasýna izin verdi." ifadelerini kullandý.