Nepal'de uçak kazasý nedeniyle ulusal yas ilan edildi
ABONE OL

Nepal'deki uçak kazasýnda can kaybý 68'e yükselirken ülkede yas ilan edildi. Baþbakan Pushpa Kamal Dahal yaptýðý açýklamada, yarýn ülke genelinde ulusal yas ilan edildiðini bildirerek, herkesin bölgedeki kurtarma çalýþmalarýna destek olmalarý çaðrýsýnda bulundu. Yetkililer, bölgedeki arama-kurtarma çalýþmalarýna yarýna kadar ara verildiðini aktardý. Baþbakan Dahal liderliðindeki acil kabine toplantýsýnýn ardýndan açýklama yapan Maliye Bakaný Bishnu Paudel, hükümetin kazanýn nedenini araþtýrmak için bir komite kurduðunu ifade ederek, komitenin kaza ile ilgili 45 gün içinde rapor vermesinin beklendiðini açýkladý.

Yeti Havayollarý yarýn yapýlacak tüm normal uçuþlarý iptal etti

Yeti Havayollarý tarafýndan yapýlan açýklamada, hayatýný kaybeden yolcular için ilan edilen yas nedeniyle yarýn için tüm normal uçuþlarýný iptal edildiði duyuruldu. Ayný zamanda Tara Air'in de sahibi olan Yeti Havayollarý'nýn düþen uçakta dahil filosunda toplam 6 adet ATR 72 tipi uçak bulunuyor.

AB, 2013'ten bu yana Nepal Havayollarýný hava sahasýna sokmuyor

Everest de dahil olmak üzere dünyanýn en yüksek 14 daðýndan sekizine ev sahipliði yapan Nepal'de, 2000 yýlýndan bu yana yaklaþýk 350 kiþi uçak veya helikopter kazalarýnda öldü. Avrupa Birliði (AB), güvenlik endiþelerini öne sürerek 2013'ten bu yana Nepal Havayollarýný hava sahasýna sokmuyor.

Ne olmuþtu?

Nepal'in baþkenti Katmandu'dan yerel saatle 10.33 sýralarýnda 4'ü mürettebat toplam 72 kiþi ile havalanan Yeti Havayollarý'na ait çift motorlu ATR 72 tipi yolcu uçaðý Pokhara Havaalaný'na iniþ yaptýðý sýrada düþmüþ, kazada 68 kiþi hayatýný kaybetmiþti. Uçakta, 5 Hindistan, 4 Rusya, 2 Güney Kore ve 53 Nepal vatandaþýnýn yaný sýra Ýrlanda, Avustralya, Arjantin ve Fransa'dan 1'er kiþinin olduðu aktarýldý.

Nepal'de 29 Mayýs 2022'de turizm kenti Pokhara'dan kalkarak ülkenin batýsýndaki Jomsom kasabasýna giden Tara Air'e ait uçaðýn havalandýktan kýsa bir süre sonra kule ile irtibatý kesilmiþ ve ardýndan düþtüðü belirlenmiþti. Arama kurtarma çalýþmalarý sonrasýnda uçaðýn enkazýný bulan ekipler, iki günün sonunda 22 kiþinin cansýz bedenine ulaþmýþtý. Uçakta 13 Nepalli, 4 Hint, 2 Alman yolcu ile 3 mürettebat bulunuyordu. 2018'de ise Bangladeþ'in baþkenti Dakka'dan Katmandu seferine yapan ABD-Bangla Havayollarýna ait yolcu uçaðýnýn iniþ sýrasýnda düþmesi sonucu 51 kiþi hayatýný kaybetmiþti.