Netanyahu'dan tartýþmalý yargý düzenlemesi hakkýnda yeni açýklamasý
ABONE OL

Netanyahu, ABC News'e verdiði röportajda, tartýþmalý yargý reformuna iliþkin sorularý yanýtladý.

Ýsrail demokrasisini diðer demokrasilerle ayný çizgiye getirmeye çalýþtýklarýný söyleyen Netanyahu, Ýsrail Yüksek Mahkemesini "gezegendeki en aktivist mahkeme" þeklinde niteledi.

Netanyahu, yargý düzenlemesinin "küçük bir düzeltme" olduðunu öne sürerek, "Bu, Ýsrail demokrasisinin sonu olarak tanýmlanýyor. Bence bu (deðerlendirme) aptalca. Ortalýk yatýþýnca herkes bunu görecek." görüþünü paylaþtý.

ABD Baþkaný Joe Biden'ýn yargý düzenlemesi konusundaki endiþeleri hatýrlatýlan Netanyahu, 7 aydýr hükümette olduðunu ve konuya iliþkin endiþeleri ciddiye aldýðý için tartýþmalara üç ay ara verdiðini söyledi.

Netanyahu diðer yandan bu süre boyunca uzlaþý saðlanamadýðýný belirterek, "küçük bir düzeltmeyle" ilerlemeye karar verdiðini kaydetti.

"Biden'a da söylediðim gibi, parlamentomuzdaki siyasi koridorun diðer tarafý olan muhalefetle bir uzlaþmayla olmasa da en azýndan kamuoyunda geniþ kabul görecek bir þey üzerinde ilerlemeye çalýþacaðým." diyen Netanyahu, bu konuda iyimser olduðunu söyledi.

Netanyahu, muhalefet liderlerinin de sorumluluk almasý gerektiðini belirtti ve düzenlemenin kendisine yöneltilen suçlamalarla ilgisi olmadýðýný savundu.

Reformlardan sonra Ýsrail demokrasisinin daha güçlü hale geleceðine inandýðýný dile getiren Ýsrail Baþbakaný, bu hususta geniþ bir uzlaþý elde etmek için elinden geleni yapacaðý mesajýný paylaþtý.

ABD-Ýsrail iliþkilerine de deðinen Netayahu, son görüþmelerinde Biden'ýn kendisini Beyaz Saray'a davet ettiðini ve görüþmenin eylülde olabileceðini ancak tarihin henüz netleþtirilmediðini bildirdi.

- Tartýþmalý yargý düzenlemesi

Ýsrail Adalet Bakaný Yariv Levin'in, 5 Ocak'ta duyurduðu "yargý reformu" Yüksek Mahkeme'nin yetkilerini sýnýrlandýrma ve iktidarýn yargý atamalarýnda söz sahibi olmasý gibi deðiþiklikler içeriyor.

Baþbakan Netanyahu, 27 Mart'ta, ülke çapýnda giderek artan kitlesel protestolara ve grevlere neden olan yargý düzenlemesini ertelediðini açýklamýþ ancak 2023-2024 bütçesinin mayýs sonunda Meclis'ten geçmesinin ardýndan yargý düzenlemesini tekrar gündeme getireceklerini duyurmuþtu.

Hükümet, muhalefetle müzakerelerin týkanmasýnýn ardýndan yakýn zamanda yargý düzenlemesi için yeniden düðmeye basmýþtý.

Netanyahu hükümeti, Yüksek Mahkeme'nin hükümet üzerindeki denetimini kaldýracak yasa tasarýsýný ülke çapýnda kitlesel protestolar ve yoðun kamuoyu tartýþmalarýna raðmen pazartesi Meclis'te muhalefetin boykot ettiði oturumda kabul etmiþti.

Hükümetin "yargý reformuna" karþý çýkan aralarýnda savaþ pilotlarý, denizaltý subaylarý ve diðer elit birliklerin yer aldýðý binlerce Ýsrailli, gönüllü yedek askerlik görevini býrakma kararý almýþtý.

Ýsrail'de siyaset, ordu, güvenlik, ekonomi ve yargýda üst düzey görevlerde bulunmuþ isimler, hükümetin yargý düzenlemesine karþý olduklarýný açýklamýþtý.

Netanyahu hükümetinin yargý düzenlemesi karþýtý protesto hareketi, yaklaþýk 7 aydýr gösterilerine devam ediyor.

  • Netanyahu
  • yargý düzenlemesi
  • Ýsrail demokrasisi güçlendirme