Nihai karar 2025 yýlýnda verilecek! Rusya'dan nükleer enerji santrali teklifi
ABONE OL

Lavrov, Kazakistan'ýn baþkenti Astana'daki temaslarý kapsamýnda "Küresel ve Bölgesel Süreç Çerçevesinde: Kazak-Rus Etkileþimi" konulu konferansa katýldý.

Burada temaslarýný deðerlendiren Lavrov, Kazakistan Dýþiþleri Bakaný Murat Nurtleu ile yaptýðý görüþmede Kolektif Güvenlik Anlaþmasý Örgütü (KGAÖ) Devlet Baþkanlarý Konseyi Zirvesi kapsamýnda 27 Kasým'da Astana'ya gelecek olan Rusya Devlet Baþkaný Vladimir Putin'in ziyaretine iliþkin hazýrlýklarý ele aldýklarýný söyledi.

Lavrov, Kazakistan'da 6 Ekim'de yapýlan nükleer enerji santraline iliþkin referandumu yakýndan takip ettiklerini ve nükleer santral inþa etme konusunda tekliflerini sunduklarýný ifade ederek, "Rosatom (Rusya Devlet Nükleer Þirketi), Kazak dostlarýmýzla bu konunun çözülmesi için tüm yetkilerini ortaya koymaya hazýr. Diðer ülkelerin ilgili kurum ve yapýlarýyla iþbirliðine hazýrýz." diye konuþtu.

2024 sonuna kadar tamamlanacak

Kazak mevkidaþý Nurtleu ile "2025-2026 dönemi Kazakistan ve Rusya dýþiþleri bakanlýklarý arasýnda iþbirliði planý"ný imzaladýklarýný aktaran Lavrov, böylece iþbirliðindeki etkinliði artýrmayý hedeflediklerini söyledi.

HALKTAN DESTEK

Ülkenin ilk nükleer enerji santralini inþa etme yönünde karar alan Kazak hükümeti, 6 Ekim'de halkýn rýzasýný almak için referandum düzenlemiþ ve sandýk baþýna gidenlerin yüzde 71,12'si "evet" diyerek nükleer enerji santralinin kurulmasýný desteklemiþti.

Nükleer Enerji Platformu'nun kurulmasýna destek

Kazakistan Enerji Bakanlýðý da nükleer enerji santrali inþaatý için potansiyel þirketlerle görüþmeleri resmen baþlattýklarýný, nihai kararýn ise 2025 yýlýnda verileceðini duyurmuþtu.

RUSYA, ÇÝN, FRANSA VE GÜNEY KORE YARIÞIYOR

Cumhurbaþkaný Kasým Cömert Tokayev de Kazakistan'da ilk nükleer enerji santrali inþasý için en ileri teknolojilere sahip küresel þirketlerden oluþacak uluslararasý bir konsorsiyumun kurulmasýný istediðini dile getirmiþti.

Halihazýrda Kazakistan'da nükleer enerji santralinin inþasýný üstlenebilecek potansiyel þirketler arasýnda Rusya'nýn Rosatom'u, Güney Kore'nin KHNP'si, Fransa'nýn EDF ve Çin'in Ulusal Nükleer Þirketi bulunuyor.