Nikaragua, Ekvador ile tüm diplomatik iliþkileri kesti
ABONE OL

Nikaragua hükümeti, eski Ekvador Devlet Baþkan Yardýmcýsý Jorge Glas'ý gözaltýna almak için Aralýk 2022'den bu yana kaldýðý Meksika'nýn Kito Büyükelçiliðine yapýlan baskýna iliþkin açýklamada bulundu.

Baskýnýn ardýndan Ekvador ile tüm diplomatik iliþkilerin kesildiði belirtilen açýklamada, Ekvador hükümetinin 2020'de Nikaragua'nýn Kito Büyükelçisini geri çektiði hatýrlatýldý.

Açýklamada, Meksika Devlet Baþkaný Andres Manuel Lopez Obrador ve hükümetini desteklemeye devam edecekleri ifade edildi.

Meksika Büyükelçiliðinin baskýna uðramasýnýn ardýndan baþta Latin Amerika ülkeleri olmak üzere çok sayýda lider Devlet Baþkaný Obrador'a destek vermiþ ve Ekvador'a ise tepki göstermiþti.

- NE OLMUÞTU?

Ekvador polisi, eski Ekvador Devlet Baþkan Yardýmcýsý Jorge Glas'ý gözaltýna almak için Aralýk 2022'den bu yana kaldýðý Meksika'nýn Kito Büyükelçiliðine dün baskýn yapmýþtý.

Büyükelçiliðin Siyasi Ýþler Sorumlusu Roberto Canseco, gazetecilere açýklamasýnda, Ekvador polisinin içeriye zorla girdiðini ve personele saldýrdýðýný belirtmiþti.

Meksika Devlet Baþkaný Obrador, Ekvador polisinin büyükelçiliðe girmesinin ulusal egemenliðin açýk ihlali anlamýna geldiðini söylemiþti.

Yasal yollara baþvurulmasý için dýþiþleri bakanýna talimat verdiðini kaydeden Obrador, "Bu, uluslararasý hukukun ve Meksika'nýn egemenliðinin açýk bir ihlalidir. Ekvador hükümetiyle diplomatik iliþkilerin derhal askýya alýnmasý için talimatýmý verdim." ifadelerini kullanmýþtý.

  • Nikaragua polis
  • Meksika Büyükelçiliði
  • Ekvador diplomatik iliþki