Nil'e kýyýsý olan ülkelere zirve çaðrýsý
ABONE OL

Egemenlik Konseyinden yapýlan açýklamaya göre, Konsey Baþkaný Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, Uganda'ya gerçekleþtirdiði günübirlik resmi ziyarette Cumhurbaþkaný Yoweri Museveni ile baþkent Kampala'da bir araya geldi.

Görüþmede siyasi, ekonomik ve güvenlikle ilgili konular masaya yatýrýldý.

Ýki lider, Nil Nehri'nden daha iyi faydalanabilmek amacýyla Nil'e kýyýsý olan ülkelere zirve daveti gönderilmesi konusunda anlaþtý.

Açýklamada zirvenin ne zaman yapýlacaðý belirtilmedi.

- 11 ÜLKEYÝ DOLAÞARAK AKDENÝZ'E DÖKÜLÜYOR

Dünyanýn en uzun nehri Nil'in havzasýnda Eritre, Uganda Etiyopya, Sudan, Güney Sudan, Mýsýr, Demokratik Kongre Cumhuriyeti, Burundi, Tanzanya, Ruanda ve Kenya yer alýyor.

Beyaz Nil ve Mavi Nil'in birleþmesinden oluþan Nil Nehri'nin su kaynaðýnýn yüzde 85'i Etiyopya'daki Mavi Nil Nehri'nden geliyor.

Etiyopya'da inþasý süren Hedasi Barajý'nýn Nil Nehri havzasýndaki Mýsýr, Sudan ve Etiyopya arasýnda baþlattýðý diplomatik kriz ise sürüyor.

Etiyopya'nýn Nil Nehri'ni besleyen Mavi Nil'in yataðýný deðiþtirerek inþa ettiði Hedasi Barajý'nýn (Büyük Rönesans Barajý) nehir havzasýndaki Mýsýr, Sudan ve Etiyopya arasýnda baþlattýðý diplomatik kriz tüm giriþimlere raðmen çözülemedi.

Mýsýr'ýn itiraz ve tehditlerine raðmen 2011'de barajýn inþasýna baþlayan ve halihazýrda yüzde 80'ini tamamlayan Etiyopya, ortak anlaþma olmasa da barajda su tutmaya baþlayacaðýný açýklamýþtý.