Üç Avrupa ülkesi Filistin devletini resmen tanýyacaðýný duyurdu! Karar sonrasý Türkiye'den ilk açýklama
ABONE OL

Filistin'i tanýyan devletlerin sayýsý artýyor.

Norveç hükümeti Filistin'i, uluslararasý hukuka ve ilgili BMGK kararlarýna uygun þekilde tanýyacaðýný duyurdu. Norveç'in ardýndan, Ýrlanda Baþbakaný Harris de ülkesinin Filistin devletini tanýyacaðýný açýkladý. Ýspanya Baþbakaný Sanchez de ülkesinin 28 Mayýs'ta Filistin devletini resmen tanýyacaðýný ilan etti.

NORVEÇ HÜKÜMETÝ FÝLÝSTÝN'Ý 1967 SINIRLARIYLA 28 MAYIS'TA TANIYACAÐINI DUYURDU

Norveç hükümeti Filistin'i, uluslararasý hukuka ve ilgili Birleþmiþ Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarýna uygun þekilde 1967 sýnýrlarýyla 28 Mayýs'ta tanýyacaðýný duyurdu.

Norveç Baþbakaný Jonas Gahr Store, Dýþiþleri Bakaný Espen Barth Eide ile düzenlediði ortak basýn toplantýsýnda, "Norveç hükümeti, Norveç'in Filistin'i bir devlet olarak tanýmasýna karar verdi." dedi.

On binlerce kiþinin öldüðü ve yaralandýðý bir savaþýn ortasýnda hem Ýsraillilere hem de Filistinlilere siyasi çözüm sunan tek alternatifi canlý tutmalarý gerektiðini belirten Store, bunun, "yan yana, barýþ ve güvenlik içinde yaþayan iki devlet" olduðunun altýný çizdi.

Hükümetten yapýlan açýklamada, Norveç'in iki devletli çözümü desteklediði ve ilerletmeye çalýþtýðý vurgulanarak Filistin'in bir devlet olarak tanýnmasýnýn, Norveç'in, Orta Doðu'daki çatýþmaya kalýcý bir çözümün sadece iki devletli bir çözüm yoluyla saðlanabileceði yönündeki uzun süredir devam eden tutumunu vurguladýðý bildirildi.

Açýklamada, Filistin'in, Avrupa'daki benzer görüþe sahip ülkelerle eþ zamanlý olarak, uluslararasý hukuka ve ilgili BMGK kararlarýna uygun þekilde 1967 sýnýrlarýyla 28 Mayýs'ta tanýnacaðý belirtildi.

Soykýrýmcý Ýsrail, Filistin kararý sonrasý Dublin ve Oslo'daki büyükelçilerini geri çaðýrdý

ÝRLANDA BAÞBAKANI: FÝLÝSTÝN'Ý DEVLET OLARAK TANIYORUZ

Ýrlanda Baþbakaný Simon Harris bugün video mesaj paylaþarak "Bugün Ýrlanda Filistin devletini tanýmaktadýr. Tanýnmanýn Orta Doðu'da barýþ ve uzlaþmaya katký saðlayacaðýna inanýyoruz" açýklamasýný yaptý.

Ýrlanda Baþbakaný Harris mesajýnda þu ifadelere yer verdi;

"Bugün Ýrlanda Filistin devletini tanýmaktadýr. Tanýnmanýn Orta Doðu'da barýþ ve uzlaþmaya katký saðlayacaðýna inanýyoruz. Bu, Ýsrail, Filistin ve halklarý için barýþ ve güvenliðe giden tek güvenilir yol olan iki devletli çözüme kesin desteðin ifadesidir. Bölgedeki tüm insanlarýn saygý, adalet, güvenlik ve onurla yaþama yönündeki meþru isteklerini onurlandýran bir barýþ."

ÝSPANYA, 28 MAYIS'TA FÝLÝSTÝN DEVLETÝNÝ RESMÝ OLARAK TANIMA KARARI ALDI

Ýspanya Baþbakaný Pedro Sanchez, 28 Mayýs'ta Bakanlar Kurulunun yapacaðý haftalýk olaðan toplantýda alýnacak kararla Filistin devletini resmi olarak tanýyacaklarýný duyurdu.

Sanchez, Ýspanya Meclis Genel Kurulu'nda yaptýðý konuþmada, "Sözlerin eyleme geçme vakti geldi. Bu bir son deðil, baþlangýç." diyerek Filistin devletini tanýma kararý alacaklarýný açýkladý.

Sanchez'in Filistin devletini tanýmayla ilgili duyurusu Meclis'teki hükümet ortaðý siyasi partilerin milletvekillerince ayakta alkýþlandý.

Ýspanya Meclisi, Kasým 2014'te Filistin devletinin tanýnmasý yönünde karar almasýndan dolayý, Bakanlar Kurulunun 28 Mayýs'ta alacaðý karar Filistin devletinin Ýspanya tarafýndan resmi olarak tanýnmasý için yeterli olacak.

- "TEK BÝR ÇÖZÜM VAR O DA ÝSRAÝL VE FÝLÝSTÝN'ÝN EÞÝT ÞARTLARDA TANINDIÐI ÝKÝ DEVLETLÝ ÇÖZÜM"

Ýsrail Baþbakaný Binyamin Netanyahu'nun tüm ateþkes çaðrýlarýna "saðýr" olduðunu, "Filistin ile ilgili hiçbir barýþ planý bulunmadýðýný" ve "barýþ, güvenlik ve istikrar için tek seçenek olan iki devletli çözümü tehlikeye atmaya baþladýðýný" belirten Sanchez, "Çok açýk þekilde duvarlar örülse de halklar bombalansa da Filistin topraklarý hayatta kalacaktýr." þeklinde konuþtu.

Sanchez, Filistin devletinin tanýnmasý kararý alýrken önceliklerinin "barýþ, adalet ve tutarlýlýk" olduðunun altýný çizerek, þöyle devam etti:

"Barýþ diyorum çünkü tek çözüm var o da Ýsrail ve Filistin'in eþit þartlarda tanýndýðý iki devletli çözüm. Bu farklý görüþlerde, dinlerde olan her yerde geçerli olan bir þeydir. Ne olursa olsun iki tarafta ayný þartlarda, ayný statüde oturup konuþmalý, bu yüzden Filistin'i tanýyoruz. Bunu yaparken barýþtan sonra ikinci sebebimiz adalettir çünkü yarým asýrdan fazla süredir BM Güvenlik Konseyi kararlarý, Oslo Anlaþmasý yok sayýlýyor. Pasiflik artýk sona ermeli. Bunun yerini umut ve itibar almalý. Tünelin sonunda ýþýk var. Üçüncü sebebimiz de tutarlýlýktýr. Ukrayna'da olduðu gibi ayný þekilde Filistin'de de tutarlý bir politika izliyoruz. Ten rengi, dili, dini ne olursa olsun uluslararasý eþitliði savunuyoruz."

Sanchez, "140'tan fazla ülke Filistin devletini tanýyor ve bizim lobilerimizle daha da fazla tanýyacak." diyerek, "Ýspanya olarak Filistin'e elimizden geldiði kadar yardým etmeye devam edeceðiz. Ne kadar fazla ülke Filistin'i tanýrsa o kadar iyidir ve daha fazla baský kurulur. Bu son deðil, baþlangýçtýr." ifadelerini kullandý.

Ýspanya Baþbakaný, "Bu kararýmýz kimseye karþý deðildir. Ýspanya'da aþýrý sað ve saðýn söylediði ya da Ýsrail'in savunduðu gibi Ýsrail'e karþý da deðildir. Ýsrail halkýna büyük bir saygý duyuyoruz ve dost olarak görüyoruz. Ayný þekilde Yahudi toplumu da takdire þayandýr. Ayný zamanda Hamas'tan yana da alýnan bir karar deðildir. Bunu söyleyenler utanç duymalýdýr." dedi.

Sanchez ayrýca, gelecek haftalarda Gazze'den kanser hastasý ya da saðlýk durumlarý aðýr olan 30 kadar çocuðun Ýspanya'ya getirilerek her türlü saðlýk hizmetlerinin verileceðini açýkladý.

Sanchez, son dönemlerde öðrencilerin üniversitelerinde yaptýklarý Filistin yanlýsý eylemlere de deðinerek, "Bunlar benim görüþüme göre deðerli, meþru ve takdire þayan gençlerdir." ifadesini kullandý.

Filistin'i tanýma kararýnýn bazý ülkeleri rahatsýz edeceðini ve sonuçlarý olacaðýný bildiklerini de kaydeden Sanchez, "Bu kararýn sonuçlarýný kabul etmeye hazýrýz. Bizim savunduðumuz barýþçýl olarak çýkarlar ve deðerlerdir. Filistin'e atýlan bombalar sona erdiðinde, þu anda yaþananlar 21. asrýn en kararlýk dönemi olarak geçecektir ve bizim baþýmýz dik olacaktýr çünkü doðru tarafta olduðumuz tanýnacaktýr. Doðru olaný yapýyoruz. Hem Ýspanya hem de daha güvenli ve istikrarlý bir Akdeniz için doðru olaný yapýyoruz." diye konuþtu.

Son olarak, "Türkiye'nin de son dönemlerde Filistin ile ilgili önemli atýlýmlar" yaptýðýný dile getiren Sanchez, haziran ayý ortasýnda düzenlenmesi öngörülen Türkiye-Ýspanya hükümetler arasý zirveye de deðindi.

Sanchez, "Dost ve önemli bir ortaðýmýz olan Türkiye ile çok yakýnda zirve yapacaðýz." dedi.

DIÞÝÞLERÝ: BAZI AVRUPA ÜLKELERÝNÝN FÝLÝSTÝN'Ý TANIMA KARARINDAN MEMNUNÝYET DUYUYORUZ

Dýþiþleri Bakanlýðý'dan bazý Avrupa ülkelerinin Filistin Devleti'ni tanýyacaklarý yönündeki açýklamalarýna iliþkin yazýlý açýklama yapýldý.

Açýklamada þu ifadelere yer verildi:

Ýspanya, Ýrlanda ve Norveç'in, Filistin Devleti'ni tanýyacaklarýný açýklamalarýndan büyük memnuniyet duyuyoruz. Filistin'in tanýnmasý, uluslararasý hukukun, adaletin ve vicdanýn gereðidir. Ýþgal altýndaki Filistin halkýnýn gasbedilen haklarýnýn geri alýnmasý ve Filistin'in uluslararasý camiada hak ettiði statüye kavuþabilmesi bakýmýndan son derece önemli bir adýmdýr.

Türkiye olarak, daha fazla sayýda ülkenin Filistin'i tanýmasý yönünde çaba harcamayý sürdüreceðiz.

AK PARTÝ SÖZCÜSÜ ÇELÝK, BAZI ÜLKELERÝN FÝLÝSTÝN'Ý TANIYACAKLARINA ÝLÝÞKÝN AÇIKLAMALARINI DEÐERLENDÝRDÝ

AK Parti Genel Baþkan Yardýmcýsý ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "Cumhurbaþkaný'mýzýn gayretleri Filistin meselesinde insani ve siyasi hassasiyetin küresel düzeyde artmasýna en büyük desteði vermektedir." ifadelerini kullandý.

Çelik, sosyal medya hesabýndan yaptýðý paylaþýmda, Ýspanya, Ýrlanda ve Norveç'in Filistin devletini tanýyacaklarýna dair açýklamalarýnýn son derece memnuniyet verici olduðunu belirtti.

Filistin devletini tanýma yönünde atýlan her adýmýn tarihin doðru tarafýnda ve insanlýk deðerlerinin yanýnda durmak olduðunu vurgulayan Çelik, þunlarý kaydetti:

"Cumhurbaþkaný'mýzýn Filistin meselesindeki siyaseti, hem tarihin doðru tarafýnda hem de insanlýk deðerlerinin yanýnda durmaktadýr. Cumhurbaþkaný'mýzýn gayretleri Filistin meselesinde insani ve siyasi hassasiyetin küresel düzeyde artmasýna en büyük desteði vermektedir."

BELÇÝKA BAÞBAKAN YARDIMCISI'NDAN "BÝZ DE NORVEÇ, ÝRLANDA VE ÝSPANYA GÝBÝ FÝLÝSTÝN'Ý TANIMALIYIZ" MESAJI

Belçika Baþbakan Yardýmcýsý Petra de Sutter, ülkesinin Norveç, Ýrlanda ve Ýspanya'nýn yaptýðý gibi, Filistin devletini tanýmasý gerektiðini belirtti.

De Sutter, sosyal medya hesabýndan, Norveç, Ýrlanda ve Ýspanya'nýn Filistin devletini tanýma kararýna dair bir haber metni paylaþarak, "Belçika da Norveç, Ýrlanda ve Ýspanya'yý takip etmeli." ifadesini kullandý.

"Artýk Filistin halkýnýn baðýmsýz bir devlet hakký da dahil olmak üzere kendi kaderini tayin etme hakkýný tanýmanýn zamanýdýr." deðerlendirmesini yapan de Sutter, aylardýr yaptýðý gibi bugün de hükümet çalýþmalarýnda bunun için mücadele edeceðini kaydetti.