Gaarder, Türkiye-Norveç iliþkileri ve Norveç hükümetinin, Filistin devletini tanýmasýna iliþkin AA muhabirine deðerlendirmede bulundu.
Türkiye-Norveç arasýnda çok önemli ve saðlam bir iliþki olduðunu belirten Gaarder, iki ülke arasýndaki iliþkilerin pek çok konuda iyi diyalog içerisinde yürütüldüðünü söyledi.
Gaarder, ülkesinin 28 Mayýs'ta Filistin devletini resmen tanýdýðýný hatýrlatarak Norveç'in 30 yýlý aþkýn süredir Filistin makamlarýný desteklemek üzere Filistin konusunda aktif çalýþtýðýný vurguladý.
Gazze'de yaþanan duruma iliþkin Büyükelçi Gaarder, "Þu anki durum, son derece zor ve felaket olarak görüyoruz." diye konuþtu.
- "DÖNÜM NOKTASI"
Gaarder, Norveç Dýþiþleri Bakaný Espen Barth Eide'nin, Filistin'in devlet olarak tanýnmasý kararýnýn ardýndan yaptýðý açýklamaya iþaret ederek "Norveç'in, Ýrlanda ve Ýspanya ile ayný dönemde Filistin Devleti'ni tanýmasý bir dönüm noktasý." ifadesini kullandý.
Norveç'in 1993'te Oslo Anlaþmalarý'na giden sürecinin mimarý olduðuna iþaret eden Gaarder, "Uzun zamandýr Filistin Devleti'nin tanýnmasýnýn siyasi sürecin bir sonucu olmasý gerektiðini düþünüyoruz." ifadesini kullandý.
Gaarder, Filistin'in devlet olarak tanýnmasýna iliþkin þunlarý kaydetti:
"Filistin'in devlet olarak tanýnmasý kararý, hiç basit bir karar deðildi, üzerinde uzun uzun mücadele ettiðimiz bir karardý. Birçok ülkenin de bu ivmeye katýlacaðýný umuyoruz. Slovenya'nýn da Ýrlanda ve Ýspanya ile Filistin devletini tanýmaya karar verdiðini biliyorum.
Bu konuda daha fazla ivme yaratmak için çalýþýyoruz çünkü sonuçta bölgede, barýþçýl bir kalkýnma ve iki devletli çözümün gerçekleþmesi için gerekli bir ön koþul olduðunu düþünüyoruz. Dolayýsýyla Filistin Devleti'nin tanýnmasý, bu baðlamda bizim için doðal bir þeydi."
Uluslararasý Adalet Divanýnýn (UAD) soykýrým davasýna iliþkin kararlarýna dair, bunun uluslararasý hukukun tanýmladýðý bir konu olduðunu kaydeden Gaarder, bu meseleyi UAD tarafýndan karara baðlanmasý gerektiðini söyledi.
Gaarder, "Bu baðlamda, Norveç, uluslararasý kurallara dayalý sisteme sadýk olarak, bu konuda herhangi bir fikir sahibi olmadan önce Uluslararasý Adalet Divaný kararýný bekleyecek." diye konuþtu.