Salihi, 20 ve 21 Kasým tarihinde yapýlacak genel nüfus sayýmýnýn Kerkük ve Türkmenlere etkisiyle ilgili AA muhabirine açýklamalarda bulundu.
Söz konusu nüfus sayýmýnýn Türkmenlerin Irak'taki varlýðý açýsýndan önemli olduðunu ifade eden Salihi, sayýmýn Kerkük'te 140. maddenin baz alýnarak yapýlmasýný kabul etmediklerini ve bunu Baþbakan Muhammed Þiya es-Sudani'ye de ilettiklerini vurguladý.
Kerkük'ün 2003 öncesi devrik lider Saddam Hüseyin rejimi, sonrasýnda da Kürt siyasi partiler tarafýndan demografik deðiþikliðe uðradýðýný ve terör örgütü DEAÞ sonrasý da (2017) kente þehir dýþýndan binlerce ailenin yerleþtirildiðini belirten Salihi, bunlarýn nüfus sayýmýnda kayýtlarýnýn Kerkük þehri üzerine yapýlmasýndan endiþe duyduklarýný ve bunun bir tehlike oluþturduðunu kaydetti.
- "MAHMUR KAMPI'NDAN KÝMLÝÐÝ BELÝRSÝZ KÝÞÝLERÝN KERKÜK'E YERLEÞMELERÝ KUÞKU UYANDIRIYOR"
"Irak'ta 1957 yýlýnda yapýlan nüfus sayýmýný gerçekçi ve müspet bir sayým olarak kabul ediyoruz." diyen Salihi, þöyle devam etti:
"1957 yýlýndan sonraki sayýmlar siyasidir ve Kerkük'ü Türk þehri olmaktan uzak tutmuþtur ve o sayýmlar bizim için geçerli deðildir. Son günlerde özellikle Mahmur Kampý'ndan kimliði belirsiz kiþilerin Kerkük'e yerleþmeleri kuþku uyandýrýyor. Nitekim, her gün Mahmur Kampý'ndan Kerkük'e 50 ile 100 kiþi getiriliyor. Bunlarýn arkasýnda kim var? Biz defalarca Kürdistan Yurtseverler Birliði'ne (KYB) bu tür olaylara destek vermemelerini söyledik. Hele Kerkük'te kuþkulu þekilde bunlarý yerleþtirmek yasal deðil. Merkezi hükümete göre bu kiþiler Birleþmiþ Milletler (BM) onayýyla gelmiþ. Geçtiðimiz günlerde PKK terör örgütü Kerkük'te kaç Türkmen'i hedef almýþtý. Þuan BM Kerkük Þubesi'ne bile kuþkuyla bakýyoruz. Mahmur Kampý'ndan 20 yaþýnda bir PKK'lýyý Kerkük'e yerleþtirmesinin nedeni nedir?"
Kerkük'ün Türk þehri olduðunu ifade eden Salihi, Mahmur Kampý'ndan þehre yerleþtirilenlerle ilgili iþlem yapýlmasý için hükümet ve ilgili makamlara çaðrý yaptý.
- TARTIÞMALI 140. MADDE NEDÝR?
Irak Anayasasýnda Kerkük ve diðer tartýþmalý bölgelerin statüsüyle ilgili olan 140. madde, üç aþamadan oluþuyor.
Buna göre, önce Kerkük ve diðer tartýþmalý bölgelerde (Diyala, Musul ve Salahaddin) eski Devlet Baþkaný Saddam Hüseyin dönemi ve 2003 sonrasý yaþanan demografik deðiþiklik durumu normalleþtirilecek, ardýndan nüfus sayýmý yapýlacak ve daha sonra bu bölgelerin merkezi yönetime mi yoksa Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) mi baðlanmasýna karar verilmesi için referanduma gidilecek. Anayasaya göre tüm bunlarýn Aralýk 2007'e kadar gerçekleþtirilmesi gerekiyordu.
O dönem Kerküklü Türkmen, Kürt ve Arap siyasi temsilcilerden oluþturulan komisyon hiçbir sonuca ulaþamamýþtý ve söz konusu madde 2007 yýl sonunda yürürlükten kalkmýþtý.
Kürt siyasi liderler, özellikle Kerkük'ün statüsünün belirlenmesi için 140. maddenin uygulanmasý gerektiðini savunurken, Kerküklü Türkmen ve Araplar ise maddenin 2007 sonunda hukuken sona erdiðini dile getiriyordu.
Türkmen ve Araplar, Kürdistan Yurtseverler Birliði (KYB) ve Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) gibi Kürt siyasi partilerin, Kerkük ve diðer tartýþmalý bölgelere ülkenin kuzey kentlerinden bu bölgelerin demografik yapýsýný deðiþtirecek ölçüde nüfus kaydýrdýðýný savunuyor.
Irak Federal Mahkemesi, Kerkük ve diðer tartýþmalý bölgelerin statüsüyle ilgili olan Anayasanýn 140. maddesinin yürürlükte kalmasýna karar vermiþti.
Irak genelinde 20 ve 21 Kasým'da nüfus sayýmý gerçekleþtirilecek.
Irak'ta 1987 yýlýnda Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) þehirler hariç yapýlan nüfus sayýmýnýn en sonuncusu ise 1997 yýlýnda tüm ülkeyi kapsayarak düzenlenmiþti.