Nükleer Enerji Platformu'nun kurulmasýna destek
ABONE OL

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluþu Rosatom'dan yapýlan açýklamaya göre, Rusya, Çin, Güney Afrika, Brezilya, Ýran, Etiyopya ve Bolivya'nýn da bulunduðu BRICS+ üyesi ülkelerden ilgili büyük þirket ve kuruluþlarýn liderleri Nükleer Enerji Platformu çerçevesinde ilk toplantýyý gerçekleþtirdi.

Söz konusu yeni platform BRICS+ þirketlerine nükleer enerji geliþtirme, iþ birliði, en iyi uygulama deðiþimi, eðitim ve diðer alanlarda yardýmcý olmak üzere tasarlandý.

Platformun temel amacý, BRICS ve BRICS+ pazarlarýnda nükleer teknolojilerin enerji ve enerji dýþý barýþçýl kullanýmlarýnda en iyi uygulamalarý ve ileri yaklaþýmlarý geliþtirmek ve uygulamak, ayrýca BRICS üyesi ülkelerde nükleer endüstrideki projelerin uygulanmasý için teþvik mekanizmalarý ve modelleri geliþtirmek.

Rus uzmanlarýn tahminlerine göre 2050'ye kadar BRICS ülkeleri dünya enerji üretim ve tüketiminin en az yarýsýný saðlayacak ve nükleer enerji artan enerji talebinin karþýlanmasýnda önemli bir rol oynayacak.

Dünya çapýnda 390 gigavatlýk iþletmedeki nükleer güç ünitelerine ek olarak 66 gigavatlýk bir nükleer kapasite daha inþa ediliyor ve BRICS ülkeleri küresel nükleer enerjinin geliþimine belirleyici bir katkýda bulunuyor. 2030'a kadar küresel nükleer güç santrali (NGS) filosundaki büyümenin en az 3'te 2'si BRICS ülkeleri tarafýndan saðlanacak.

Açýklamada görüþlerin yer verilen Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluþu Rosatom'un Genel Müdürü Aleksey Likhachev, konuyla ilgili þunlarý kaydetti:

"BRICS üyesi ülkelerin neredeyse tamamý nükleer enerji projelerini hayata geçiriyor. BRICS üyelerinin çoðu artýk uluslararasý nükleer pazarýn teknolojik itici gücü konumunda. Bu ortak deneyim, BRICS alaný ve tüm gezegen genelinde kullanýlabilir ve tekrarlanabilir. Bu nedenle, nükleer teknolojilerin geliþtirilmesi ve uygulanmasýný destekleyen þirketler, profesyonel nükleer topluluklar ve ticari olmayan kuruluþlardan oluþan gönüllü bir ittifak olan BRICS Nükleer Platformu bünyesindeki çabalara katýlmayý öneriyoruz."

Orpet Peixoto, Brezilya Nükleer Endüstriyi Geliþtirme Derneði (ABDAN) Denetim Kurulu Baþkan Yardýmcýsý da "Platformun düzenlenmesi sürecinin baþlamýþ olmasýndan dolayý çok mutluyum. Yeni birlik aracýlýðýyla BRICS ve BRICS+ ülkeleri için iþ birliðinin verimli olacaðýndan eminim. Brezilya, nükleer enerjiyi de içeren çok çeþitli bir enerji karýþýmýna sahip. Nükleer yakýt döngüsünün tüm unsurlarýna sahip olan çok az sayýda ülkeden biriyiz. Ancak desteðe ve finansmana ihtiyacýmýz var ve bunu BRICS ülkeleriyle iþ birliði yaparak elde edebileceðimizi biliyoruz. Yeni platform bize burada büyük fýrsatlar sunuyor." deðerlendirmesinde bulundu.

  • BRICS
  • nükleer
  • Nükleer Enerji Platformu