Okuldan koparýldý ama hayallerinden vazgeçmedi: Filistinli genç, animasyon þirketi kurdu
ABONE OL

Filistinli genç yapýmcý Keraki, iþgal altýndaki Batý Þeria'nýn El-Halil kentinde 2009'da eðitimini býrakmak zorunda kaldý ancak çocukluk hayali animasyon film yapýmcýlýðýnýn peþinden koþmayý býrakmadý ve ilk çalýþmalarýna evinin bir odasýnda baþladý.

Hareket ettirilen objelerin adým adým çekilen ardýþýk fotoðraflarýnýn sýralanarak animasyon filmine dönüþtürüldüðü "stop motion (duraklý çekim)" tekniðinin inceliklerini kýsa sürede öðrenen Keraki, kendi imkanlarý ile çeþitli dijital tasarým programlarýný da öðrenerek bu alandaki becerisini geliþtirdi.

Genç yaþýnda kurduðu "Fab Lab Pal Motion" isimli animasyon yapým þirketinde yerel ve uluslararasý þirket ve kurumlara animasyon film üreten Keraki, hayallerini hayata geçirme serüveni ve projelerini AA muhabirine anlattý.

- HAYALDEN GERÇEÐE

Keraki, resim çizmeye çocukluðundan beri ilgili olduðunu ve teknik çizim ile geliþtirdiði bu hobisini oyun hamuru ve kartonlardan yaptýðý modellerle farklý bir boyuta taþýdýðýný söyledi.

Bir fotoðraf makinasýna sahip olduktan sonra oyun hamuru ve kartonlardan yaptýðý modellerin farklý açýlardan fotoðraflarýný çekmeye baþladýðýný kaydeden Keraki, bu fotoðraflarý "stop motion" tekniðiyle ardýþýk olarak sýralayýp video haline getirmeye baþladýðýný aktardý.

Keraki, sahibi olduðu animasyon yapým þirketinin serüveninin küçük bir çizimle baþladýðýný, ardýndan teknik resim, el sanatlarý, teknik ve mekanik iþler alanlarýnda uzmanlýklarý barýndýran bir þirkete dönüþtüðünü dile getirdi.

Animasyon yapým þirketinin yerel ve uluslararasý þirket ve kurumlar için birçok film ürettiðini söyleyen Keraki, sosyal medya ve YouTube'da da yapýmcýsý olduðu çok sayýda filmin yayýnda olduðunu ifade etti.

Keraki, El-Halil'deki Filistin Politeknik Üniversitesi'nde fikirleri projeye dönüþtürmek konusunda 6 aylýk bir eðitim aldýðýný da dile getirdi.

- YAPIM VE ÇEÞÝTLÝ ALANLARDA BECERÝLER

Animasyon filmi yapýmýnýn zorluðuna iliþkin Keraki, "30 saniyelik bir animasyon filmi için karakterlerin oluþturulmasý, ortam, dekor, fotoðraf, ses ve müzik efektleri ile montaj iþlerinin tamamlanmasý haftalar sürecek bir çalýþma gerektirebilir." ifadelerini kullandý.

Keraki'nin ortaklarý ve stajyerlerden oluþan 7 kiþilik ekibi animasyonun karakterlerini kil, oyun hamuru, plastik, ahþap, karton gibi maddelere þekil vererek oluþturuyor ve çekim, montaj ve ses efektlerinde ileri teknikler kullanýyor.

Montaj, fotoðraf sanatlarý, ses mühendisliði ve çeþitli dijital tasarým programlarýný da öðrendiðini aktaran Keraki, fotoðraf aþamasýnýn yapýmýn en zor aþamasý olduðunu dile getirdi.

"Bu iþ sanat, sabýr ve odaklanma gerektiriyor." diyen Keraki, bir animasyon filmi için bazen þirkette günlerini geçirdiðini ifade etti.

- ÖDÜLLER VE UMUTLAR

Keraki, 2016'da Filistin'de kalkýnma alanýnda çalýþmalar yürüten Ma'an isimli sivil toplum kuruluþunun "Kalkýnma için Ortaklýk" temasýyla düzenlediði yarýþmada Filistin'deki "En iyi Animasyon Filmi" ödülünü kazandý.

Filistin Özgünlük Ýçin Ýþbirliði Derneði, Keraki'nin þirketini 2020 yýlýnda 20 bin dolar deðerindeki bir ödüle layýk gördü. Tüm dünyaya ulaþmak istediðini aktaran Keraki, hedefine doðru emin adýmlarla ilerlediðini söyledi.

- FÝKÝR VE PROJELERÝN HAYATA GEÇMESÝ

Animasyon þirketinin ses efektleri uzmaný olan Firas et-Temimi de þirketin bir proje ya da fikri hayata geçirmek isteyen herkese ortam, pratik laboratuvarlar, ekipman ve uzmanlar saðladýðýný aktardý.

Temimi, þirkette belgesel yapýmý, ses efekti üretimi ve müzik yapýmý dahil olmak üzere modern bölümler açmak için çalýþmalarýný sürdürdüklerini sözlerine ekledi.