ÖSO İdlib’de daha donanımlı
ABONE OL

Dünya liderlerinin uyarılarına ve Astana görüşmelerinde alınan ateşkes kararına rağmen 3,5 milyon sivilin sığındığı İdlib’e yönelik katliama neden olacak bir kara harekatına hazırlanan Esad rejimi ile destekçisi terör örgütü PKK unsurlarına karşı Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) sıkı bir hazırlık yapıyor. Geçen yılın sonunda çeşitli grupların bir araya gelmesinin ardından ÖSO yerine ‘Milli Ordu’ ismini kullanmaya başlayan yapı, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatları’nın ardından daha modern ve donanımlı şekilde cephelerde yer alıyor. Milli Ordu’ya katılan yeni askerler de eğitimden geçirilerek rejim, PKK ve diğer terör örgütleri ile savaşmak için cepheye gitmek için gün sayıyor. 

3 AYLIK KAMP  

Türkiye’de eğitilen üst rütbeli Milli Ordu komutanları, yeni katılan askerleri Halep’in Azez ilçesinin Türkiye sınırına yakın bir bölgesinde kurulan kampta sıkı eğitimden geçiriyor. 1 ile 3 ay arasında değişen eğitim programına dahil edilen sayıları 50 ile 100 arasında değişen gençler, her türlü koşulda görev yapabilecek şekilde eğitiliyor. Askerler, zorlu arazi koşulları göz önünde tutularak yoğun fiziksel eğitim ile her an ve her şartta görev yapacak şekilde donanımlı hale getiriliyor. ÖSO bünyesine katılacak yeni askerlerle ilgilenen Binbaşı Hani Merey, “Milli Ordu tamamen rejim, PKK ve diğer terör örgütleriyle her türlü mücadele ve savaşa hazır durumda” dedi. Ateş çemberinin içerisinden atlayıp, yüksek noktalardan tırmanan ve halatla aşağı inip, şınav ve mekik çeken askerler, bedenen hazır hale geldikten sonra silah kullanım eğitimi alıyor. 

‘AMACIMIZ ÖZGÜRLÜK’ 

Zorlu eğitimi tamamlayarak başarılı olan askerler Milli Ordu bünyesine katıldıktan sonra yönetim kademesi tarafından gönderildikleri cephelerde görev yapıyor. Askerlerin istekleri Esad rejimi ve PKK’ya karşı ülkelerinin özgürlüğe kavuşması için savaşmak. 

Esad’a net mesaj

Almanya Başbakanı Angela Merkel Suriye rejiminin İdlib’de kimyasal saldırıda bulunması halinde ülkesinin Alman yasaları ve parlamentonun yükümlülükleri çerçevesinde buna yanıt vereceğini söyledi. Açıklamanın, Bild gazetesinin ‘Suriye hükümetinin olası kimyasal saldırısına karşı ABD, İngiltere ve Fransa’nın düzenleyeceği hava saldırılarına Almanya Savunma Bakanlığı’nın da katılmayı değerlendirdiği’ haberinden sonra gelmesi dikkat çekti. Strazburg’da devam eden Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu’nda konuşan Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker de, “İdlib bizim için derin bir endişe kaynağı olmalıdır. Çok kısa sürede yaşanacağı açık olan bu insani felaket karşısında sessiz kalamayız” ifadelerini kullandı. 

SINIRLARA 10 BİN KİŞİLİK ORDU 

Göç ve mültecilerle ilgili çalışmalar hakkında da bilgi veren Juncker, 2020 itibarıyla 10 bin kişiden oluşacak sahil ve sınır koruma birliğinin göreve başlayacağını bildirdi.