Oylarýn yüzde 90,69'unu aldý! Kays Said yeniden cumhurbaþkaný oldu
ABONE OL

Tunus Yüksek Seçim Kurulu, 6 Ekim'de düzenlenen cumhurbaþkanlýðý seçimlerinin ilk sonuçlarýný açýkladý.

Yüksek Seçim Kurulu Baþkaný Faruk Buasker, düzenlediði basýn toplantýsýnda, Said'in oylarýn yüzde 90,69'unu aldýðýný duyurdu.

Diðer adaylardan Halk Hareketi lideri Zuheyr el-Maðzavi'nin yüzde 1,97 ve siyasi hayatýna 2020'de Yaþasýn Tunus Partisinden milletvekili olarak baþlayan iþ insaný Ayaþi Zamal'ýn ise yüzde 7,35 oy aldýðý belirtildi.

Anayasa profesörü olan Said, ilk olarak 2019 yýlýnda düzenlenen seçimlerde cumhurbaþkaný seçilmiþti.

Adaylardan Zamal, "sahte beyanda bulunmak" suçlamasýyla devam eden yargýlamadan dolayý cezaevinden seçimlere katýlmýþtý.

- MUHALEFETÝN BOYKOT ETTÝÐÝ SEÇÝMLERE KATILIM ORANI 28,8 ORANINDA GERÇEKLEÞTÝ

Dün düzenlenen seçimlerin ardýndan düzenlenen basýn toplantýsýnda Buasker, yurt dýþý ve yurt içi toplam 9 milyon 753 bin 217 seçmenden 2 milyon 808 bin 548'inin oy kullandýðýný söyledi.

Buasker, cumhurbaþkanlýðý seçimlerine katýlýmýn yüzde 28,8 olduðunu belirtti.

Baþta muhalefetin çatý oluþumu Ulusal Kurtuluþ Cephesi olmak üzere ülkenin önde gelen siyasi partilerinden Nahda Hareketi de seçim süreci için "uygun bir demokratik iklimin olmadýðý" deðerlendirmesinde bulunmuþtu.

Tunus Ýþçi Partisi, Tekatül Partisi, Sosyalist Parti, Kutup Partisi ve Sosyal Demokrat Parti tarafýndan 4 Ekim'de düzenlenen ortak basýn toplantýsýnda, cumhurbaþkaný seçimlerinin "dürüstlük, þeffaflýk ve adil rekabet koþullarýný taþýmadýðý" gerekçesiyle boykot edilmesi kararýnýn alýndýðý duyurmuþtu.

Muhalefetin çoðunluðunun tepki gösterdiði seçim sürecinde Halk Hareketi, Tunus Ýleri Hareketi ve diðer bazý partiler ise seçimlere katýlacaklarýný bildirmiþti.