Özbekistan'da '4 mevsim turizm' hedefi
ABONE OL

Özbekistan, "Doðu'nun Romasý" þeklinde nitelendirilen ve tarihte birçok Türk devletine baþkentlik yapan Semerkant, yetiþtirdiði bilim insanlarý, Ýslam alimleri ve ulemalarýyla "Kubbet-ül Ýslam" olarak deðerlendirilen Buhara, tarihi mekanlarýyla adeta açýk hava müzesi niteliðindeki Hive, Timurlu Devletinin kurucusu Emir Timur'un doðduðu Þehrizebz ve diðer tarihi þehirleriyle kültür turizminin Orta Asya'daki en önde gelen ülkelerinden.

Ülkede doða, dað, yürüyüþ, gastronomi ve ekoturizmin de geliþtirilmesi amaçlanýyor.

Özbekistan hükümetince, farklý bölgelerde çeþitli turizm destinasyonlarýnýn geliþtirilmesi amacýyla çalýþmalar sürerken turizm altyapýsýnýn geliþtirilmesi ve yabancý turistlere vize kolaylýklarýnýn saðlanmasýna yönelik de önemli adýmlar atýlýyor.

Bu çerçevede her sene Namangan þehrinde çiçek, Buhara'da ipek ve baharat, Hive'de dans ve halk oyunlarý, Parkent'te de üzüm ve þarap festivalleri düzenleniyor.

Son yýllarda 90'dan fazla ülke vatandaþý için vize uygulamasý iptal edildi, birçok ülkeye de kolaylaþtýrýlmýþ vize rejimi uygulanýyor.

Ýlkbaharýn ilk aylarýnda hava sýcaklýðýnýn 20 dereceye kadar yükseldiði Özbekistan'da Nevruz Bayramý kutlamalarý, bayrama özel sumelek tatlýsýnýn yaný sýra doða ve ekoturizm öne çýkýyor.

Bu amaçla, Taþkent yakýnlarýna kadar uzanan Tanrý Daðlarý'nýn batýdaki en son uzantýsý Çatkal Daðý'nýn eteklerinde bulunan Çarvak daðlýk bölgesi ve Taþkent ile Semerkant arasýnda yer alan, iklimi ve çam ormanlarýndan dolayý Ýsviçre'ye benzetilen, deniz seviyesinden 2 bin 500 metre yükseklikteki Zamin daðlýk bölgesinde dað, doða ve ekoturizmin geliþtirilmesine yönelik önemli çalýþmalar yapýldý.

Bu kapsamda 950 hektarlýk Zamin turizm bölgesinde 20'den fazla otel, 2,5 kilometre uzunluðunda teleferik, 305 metre uzunluðunda ve 150 metre yüksekliðinde asma yaya köprüsü inþa edildi.

Asma yaya köprüsü ve teleferikler, yerli ve yabancý turistlerin ilgisini çekiyor. Çarvak ve Zamin turizm bölgeleri, mayýs-aðustos aylarýnda sýcaktan bunalanlar ile farklý turizm destinasyonlarýný sevenlerin uðrak mekanlarýndan oldu.

Yaz ile sonbaharda Birleþmiþ Milletler Eðitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) Dünya Kültür Mirasý Listesi'nde yer alan tarihi Semerkant, Buhara, Hive ve Þehrisebz þehirlerine yönelik kültür ve ziyaret turizmi öne çýkýyor, her yýl çok sayýda turist Orta Çað dönemine ait tarihi ve kültürel varlýklarý görmek için ülkeye geliyor.

Dünyaca ünlü Özbek pilavýyla ilgili festival ve yarýþmalar da ülke mutfaðý ve gastronomi turizmini sevenlerin Özbekistan'ý tercih etmelerinde önemli etken.

Kýþ mevsiminde Taþkent'e 70 kilometre mesafede bulunan Çimyan ve Amirsay kayak merkezleri, yerli turistlerin yaný sýra komþu ülkelerden turistleri aðýrlýyor.

Orta Asya'nýn en eski kayak merkezlerinden, 10'a yakýn kayak pisti ve 1,5 kilometre uzunluðundaki teleferiðin bulunduðu Çimyan ile 2019'da 900 hektarlýk daðlýk alana inþa edilen Amirsoy kayak merkezleri, 15 kilometre uzunluðundaki 20'ye yakýn kayak pisti ve 5 kilometre uzunluðundaki iki teleferiði ile kayak ve kýþ sporunu sevenlere hizmet veriyor.

- "ÖZBEKÝSTAN'DA 4 MEVSÝM TURÝZMÝNÝN GELÝÞTÝRÝLMESÝ ÝÇÝN BÜYÜK BÝR POTANSÝYEL VAR"

Turizm uzmaný Rustam Saidov, AA muhabirine, son yýllarda hükümetin geleneksel olanlarýn yaný sýra Özbekistan için yeni ve "4 mevsim turizminin" geliþmesine katký saðlayacak turizm destinasyonlarýnýn geliþtirilmesine de önem verdiðini söyledi.

Saidov, zengin kültürel ve tarihi mirasý, eþsiz mimarisi ve sanatýyla kültür turizminin en önemli ülkelerinden Özbekistan'da "4 mevsim turizmi" geliþtirilerek ekonominin önemli sektörlerinden birine dönüþtürülebileceðini ve saðlanan gelirin arttýrýlabileceðini belirtti.

Bu çerçevede ülkenin farklý bölgelerinde farklý turizm destinasyonlarýnýn geliþtirilmesine yönelik adýmlar atýlmasýnýn önemini vurgulayan Saidov, ülkenin tarihi ve kültürel varlýklarýnýn yaný sýra çöl ve stepleri, yeþil doðasý, daðlýk ve çam ormanlarý ile doða, dað, yürüyüþ, spor, gastronomi, çöl ve ekoturizm destinasyonlarýnýn geliþtirilebileceðini dile getirdi.

Saidov, "Özbekistan'da 4 mevsim turizminin geliþtirilmesi için büyük bir potansiyel var. Bu imkanlarýn verimli kullanýlmasý durumunda kýsa sürede Özbekistan, Avrupa ve Asya kýtasýndan çok sayýda turistin ziyaret ettiði ülkeler arasýnda yer alýr." dedi.