Özbekistan tarým sektörüne büyük krediler saðlamakta olan Dünya Bankasý isteðiyle Uluslararasý Çalýþma Örgütü tarafýndan 2017 Eylül ve Ekim aylarýnda çocuk iþçiliði ve zorla çalýþtýrma durumlarýna iliþkin gözlem-inceleme monitörlüðü gerçekleþtirilmiþti.
Birleþmiþ Milletler Haber Merkezi tarafýndan yapýlan açýklamada, Uluslararasý Çalýþma Örgütü (ILO) uzmanlarýnýn Özbekistan’da çocuk iþçiliðinin tamamen yok edildiðini teyit ettikleri bildirildi. Ayrýca, ülkede zorla çalýþtýrmanýn her türlü görünümünün tamamen kaldýrýlmasýna yönelik büyük adýmlar atýlmakta olduðu da belirtildi.
Dünya medyasýnda son yýllarda pamuk hasadýnda çocuk iþçiliði ve zorla çalýþtýrma durumlarý olduðunu iddia eden suçlamalar ortaya atýlmýþtý. Bu nedenle 2014-2016 yýllarýnda Uluslararasý Çalýþma Örgütü tarafýndan gözlem-inceleme monitörlüðü gerçekleþtirilerek, durumun objektif deðerlendirmesi yapýlmýþtý.
Uluslararasý Çalýþma Örgütü’nün geçen yýllardaki raporlarýnda Özbekistan’da pamuk hasadýnda çocuk iþçiliðinin yok edildiði, sadece zorla çalýþtýrma olarak nitelendirilebilecek küçük riskler mevcut olduðu belirlenmesi sonrasý Özbekistan’a dünya kamuoyunun bu konudaki yaklaþýmý deðiþmiþti.
Özbekistan’dan ihraç edilen tekstil ürünlerine daha önce uygulanan yüzde 17 gümrük ödemesi yerine yüzde 6 gümrük ödenmesine imkan saðlayan Özbekistan ile AB arasýnda imzalanan tekstil protokolü, bu yeni yaklaþýmýn ilk örneði olmuþtu.