Pakistan, kapsayýcý Afgan hükümeti için Taliban ile diyalog baþlattý
ABONE OL

Baþbakan Han, Twitter'dan yaptýðý açýklamada, Afganistan'ýn komþularýyla Tacikistan'ýn baþkenti Duþanbe'de yaptýklarý görüþmeler ve özellikle Tacikistan Cumhurbaþkaný Ýmamali Rahman ile yaptýðý uzun toplantý sonrasý Afganistan'da aralarýnda Taciklerin, Hazaralarýn ve Özbeklerin bulunduðu kapsayýcý bir hükümet için Taliban ile diyalog baþlattýðýný duyurdu.

Han, 40 yýllýk çatýþmanýn ardýndan bu kapsayýcýlýðýn Afganistan'da barýþý ve istikrarý saðlayacaðýný bunun Afganistan ve bölgenin çýkarýna olduðunu belirtti.

Han'ýn duyurusu, Tacikistan'ýn baþkenti Duþanbe'de Þangay Ýþbirliði Örgütü'nün (ÞÝÖ) Devlet Baþkanlarý Zirvesi'ne katýlmasýnýn ardýndan geldi. Zirve kapsamýnda Han, Çin, Rusya, Ýran ve Tacikistan'ýn lider ve temsilcileriyle görüþmüþtü.

Han, dün Duþanbe'de yaptýðý açýklamada, Taliban'a tüm etnik gruplarýn temsil edildiði kapsayýcý siyasi yapý için verilen sözleri yerine getirmesi çaðrýsýnda bulunarak bunun Afganistan'da istikrar için önemli olduðunu kaydetmiþti.

Taliban'ýn 7 Eylül'de ilan ettiði "geçici hükümet"te 30 Peþtun, 2 Tacik ve 1 Özbek "bakan vekili" yer aldý. Taliban'ýn ilan ettiði hükümet, þimdiye kadar herhangi bir devlet tarafýndan tanýnmadý. Uluslararasý toplum, Taliban'dan azýnlýk topluluklarýnýn ve kadýnlarýn hükümette temsilini talep ediyor.