Pakistan'dan Hindistan'a gözdaðý! 'Herhangi bir saldýrganlýða karþýlýk verilecek'
ABONE OL

Birleþmiþ Milletler (BM) 79. Genel Kurulu toplantýlarý nedeniyle New York'ta bulunan Þerif, BM Genel Kurulu kürsüsünde konuþma yaptý.

Konuþmasýna Ýsrail'in Gazze'deki saldýrýlarý ve Ukrayna'daki savaþýn yaný sýra Asya ve Afrika'daki çatýþmalarý hatýrlatarak baþlayan Þerif, yeni bir dünya düzeninin yaklaþtýðýna iþaret etti.

HÝNDÝSTAN'A CAMMU-KEÞMÝR TEPKÝSÝ

Hindistan'ýn idaresindeki Cammu-Keþmir'e iliþkin de açýklamalarda bulunan Þerif, Hindistan'ý, "Birleþmiþ Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) Cammu-Keþmir halkýnýn kendi kaderini tayin edebilmesi için referandum öngören kararýný uygulamamakla" suçladý.

Þerif, "Hindistan, Müslüman çoðunluðu azýnlýða dönüþtürmek için bu bölgeye yabancýlarý yerleþtiriyor." diye konuþtu.

Pakistan'ýn "Hindistan'ýn herhangi bir saldýrganlýðýna kararlý þekilde karþýlýk vereceðini" ifade eden Þerif, "Kalýcý barýþýn saðlanmasý için Hindistan'ýn almýþ olduðu tek taraflý ve yasa dýþý tedbirleri geri çekmesi gerekmektedir." dedi.

ÝKLÝM DEÐÝÞÝKLÝÐÝ

Son yýllarda etkisi artan iklim deðiþikliðine de deðinen Þerif, ülkesinde iki yýl önce yaþanan sel felaketini hatýrlattý.

Ülkesinin seller dolayýsýyla 30 milyar dolar zarara uðradýðýný söyleyen Þerif, her yaz daha da artan sýcaklarýn yeni krizleri tetikleyebileceði uyarýsýnda bulundu.

Þerif, "Pakistan küresel karbon emisyonlarýnýn yüzde 1'inden daha azýna sebep oluyor ancak bizim hiçbir hatamýz olmadýðý halde çok aðýr bir bedel ödedik." deðerlendirmesinde bulundu.