Papua Yeni Gine Baþbakaný James Marape tarihe geçti
ABONE OL

ABC News'un haberine göre, Marape, Avustralya'nýn Temsilciler Meclisi ve Senato üyelerinin bir araya geldiði Meclis oturumunda konuþtu.

Aralýk 2023'te ülkesiyle bölgesel güvenlik ve savunma iþbirliði imzalayan Canberra yönetimine hitap eden ilk Pasifik lideri olan Marape, "Papua Yeni Gine'den vazgeçmeyin." çaðrýsýnda bulundu.

Marape, ülkesinin 1975'e kadar Avustralya yönetiminde olduðunu hatýrlatarak, "1975 öncesi ve sonrasýnda Papua Yeni Gine'ye yardým eden ve þekil veren birçok karar bu Meclis'ten çýkmýþtý." dedi.

Marape, Papua Yeni Gine'nin dýþ borçlarýna ve baþkent Port Moresby'deki karýþýklýklara deðinerek, ülkesinin ekonomik olarak "ayaklarý üstünde" durmasýnýn bölgenin istikrarý için önemli olduðuna vurgu yaptý ve Avustralya'nýn bu istikrarýn korunmasýndaki rolüne dikkati çekti.

Ýki ülkenin iliþkisini "yapýþýk ikizlere" benzeten Marape, "Kiþi, ailesine mecburdur. Ülkelerimiz birbirine mecbur. Anlaþmaktan baþka çaremiz yok." ifadesini kullandý.

- MARAPE, ALBANESE ÝLE GÖRÜÞTÜ

Marape, Meclis'e hitabýnýn ardýndan Avustralyalý mevkidaþý Anthony Albanese ile bir araya geldi.

Taraflar, iki ülke arasýnda yakýn zamanda imzalanan güvenlik ve savunma iþbirliði anlaþmasýnýn detaylarý hakkýnda görüþ alýþveriþinde bulundu.

Pasifik'te artan Çin etkisine karþý stratejik ada ülkeleriyle iþbirliðini artýrmayý hedefleyen ABD, Mayýs 2023'te Papua Yeni Gine ile güvenlik anlaþmasý imzalamýþ, söz konusu anlaþma saldýrý halinde ülkenin bir üs olarak kullanýlmasýna yol açacaðý endiþesiyle kamuoyunda tepkilere neden olmuþtu.

Papua Yeni Gine'deki muhalefet, ülkenin ABD-Çin rekabetinde taraf tutmamasý gerektiðini savunmuþtu.