Para karþýlýðý vatandaþlýk! AB, Rum yönetimini markaja aldý: Ýnanamýyoruz
ABONE OL

AB Komisyonu Sözcülerinden Christian Wigand, günlük basýn toplantýsýnda, "AB Komisyonu, þu anda Rum yönetiminin programýnýn AB yasalarýyla uyumlu olup olmadýðýný olasý ihlal iþlemi bakýmýndan araþtýrýyor." dedi.

AB, Rum yönetiminin "altýn vize" de denilen programýný daha önce de eleþtiriyordu.

AB Komisyonu Baþkaný Ursula von der Leyen, son olarak geçen ay yaptýðý "Birliðin Durumu" konuþmasýnda, "Avrupa deðerleri, satýlýk deðildir." ifadesini kullanmýþtý.

Wigand, von der Leyen'in bu sözlerini hatýrlatarak Rum yönetiminden üst düzey yetkililerin, çýkar karþýlýðý AB vatandaþlýðý vermelerini "inanamayarak izlediklerini" söyledi.

Komisyon üyelerinin, daha önce de yatýrým karþýlýðý vize ve pasaport programlarý hakkýndaki ciddi endiþeleri, Rum yetkililere de doðrudan ilettiklerini aktaran Wigand, AB Komisyonunun Kýbrýs Rum kesimi dýþýnda Bulgaristan ve Malta ile yatýrým karþýlýðý vatandaþlýk ve oturum programlarý hakkýnda yazýþmalar ile siyasi temaslar yaptýðýný kaydetti.

AB Komisyonunun Adaletten Sorumlu Üyesi Didier Reynders de sosyal medya hesabýndan yaptýðý paylaþýmda, Rum yönetiminin "yatýrým programýný" 1 Kasým'dan itibaren kaldýrma kararýný memnuniyetle karþýladýðýný bildirdi.

Reynders, Rum kesiminin kararýnýn hem kendisinin hem de AB Komisyonu Baþkaný Ursula von der Leyen'in bu program hakkýndaki endiþelerini dile getirmesinden sonra alýndýðýna dikkati çekti.

Güney Kýbrýs Rum yönetiminde suça karýþmýþ kiþiler de yararlandýðý için eleþtirilen "yatýrým karþýlýðý vatandaþlýk" programýnýn sonlandýrýldýðý açýklanmýþtý.

Karar, Rum Meclisi Baþkaný Dimitris Þilluris ve AKEL Milletvekili Hristakis Ciovanis'ýn sabýka kaydý olan Çinli bir iþ insanýnýn Kýbrýs pasaportu almasýna yardým etmeye hazýr olduklarýna dair gizli çekilmiþ görüntülerin, Al Jazeera tarafýndan yayýmlanmasýnýn ardýndan alýndý.