Dail'de yapýlan oturumda parlamentonun bir konuda duruþunu gösteren ancak yasal olarak baðlayýcýlýðý bulunmayan "Gazze'deki soykýrým" önergesi görüþüldü.
Oturumda konuþan Ýrlanda Baþbakan Yardýmcýsý, Dýþiþleri ve Savunma Bakaný Micheal Martin, Gazze'deki durumun endiþe sebebi olmayý sürdürdüðünü ifade etti.
Gazze'de ölü sayýsýnýn 43 bini aþtýðýný kaydeden Martin, "Ýsrail'in Gazze'deki savaþý herhangi bir ahlak pusulasýnýn ötesindedir. Tüm nüfusun toplu þekilde cezalandýrýlmasýna ve Gazze'nin tamamen yýkýlmasýna þahit oluyoruz." dedi.
Martin, acil ateþkes çaðrýsýný yinelerken, Ýsrail'in Birleþmiþ Milletler Yakýn Doðu'daki Filistinli Mültecilere Yardým ve Bayýndýrlýk Ajansý (UNRWA) faaliyetlerini yasaklamasýna deðindi.
UNRWA'nýn Filistinliler için oynadýðý rolün korunmasý için uluslararasý kuruluþlar ve benzer fikirdeki ülkelerle görüþme içinde olduklarýný belirten Martin, "UNRWA, Ýsrail hükümetinin sistematik saldýrýlarýyla karþý karþýya." deðerlendirmesinde bulundu.
Martin, Ýrlanda'nýn Filistin devletini tanýmasýnýn, ülkesinin Filistin'le dayanýþmasýný dünyaya göstermek açýsýndan önemli olduðunu dile getirdi.
Uluslararasý Adalet Divanýnda (UAD) Ýsrail aleyhine yürütülen davaya da deðinen Martin, "Daha önce de belirttiðimiz gibi hükümetimiz, Güney Afrika tarafýndan Ýsrail'e karþý Soykýrým Sözleþmesi kapsamýnda baþlatýlan davaya katýlmayý planlýyor." diye konuþtu.
Martin, katýlma kararýnýn titizce yapýlmýþ hukuki analizler sonrasýnda alýndýðýný anlatýrken, bu kararýn yýl sonuna kadar deklare edileceðini de söyledi.
Konuþmalarýn ardýndan Dail'de yapýlan oylamada önerge kabul edildi. "Baðlayýcý olmayan önerge" adý verilen metin, parlamentonun bir konudaki duruþunu gösterirken yasal bir baðlayýcýlýðý bulunmuyor.
Önerge, Ýrlanda hükümetini Ýsrail'le tüm askeri malzeme ticaretini durdurmaya, ikincil kullaným alaný olan malzemelerin satýþýný engellemeye, Ýrlanda havalimanlarý ve hava sahasýný Ýsrail'e giden silahlarý taþýyan uçaklara kapatmaya ve Ýsrail'e seyahat, ticaret ve diplomatik yaptýrýmlarý uygulamaya çaðýrýyor.